Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.10.2008.

Istra po ulju slična Toskani

MASLINOVO ULJE U Istri otvorena dvadeseta uljara i muzej starog torča

  • 1.228
  • 58
  • 0

Zahvaljujući poticajima države i županije, u proteklih desetak godina u Istri su obnovljeni zapušteni maslinici i zasađene stotine tisuća sadnica maslina. Otvoren je i niz novih uljara, u kojima je poteklo djevičansko ulje, koje se po kvaliteti svrstalo u sam svjetski vrh.

U Balama kod Rovinja svečano je otvorena suvremena uljara u zgradi nekadašnjeg torča, koji je još prije pola stoljeća prestao cijediti ulje. Restaurirao ju je poduzetnik Emanuel Grubić i nabavio kompjutoriziranu opremu za proizvodnju ekstra djevičanskoga ulja. - U uljaru sam uložio dva milijuna kuna, a 40 posto vratit će mi država. Pomogla mi je i Županija istarska, kreditom.

Nova linija ima kapacitet prerade 1000 kilograma maslina na sat, ali mi ćemo prerađivati 600-700 kilograma - rekao je Grubić, čija obitelj već ima 1500 stabala maslina, a zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti njihovo ulje "valeo" uvršteno je u svjetski vodič djevičanskih ulja "L extravergine".

Zanimljivo je da je Grubić restaurirao opremu nekadašnje baljanske uljare, s početka prošlog stoljeća, i u dijelu obnovljene zgrade postavio muzej starog torča. Uz brojne uzvanike i žitelje Bala, dvadesetu istarsku uljaru i muzej uljarstva otvorio je Denis Ivošević, županijski pročelnik za turizam, naglasivši da je Istra po kvaliteti ulja uz rame Toskani. (fž)


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]