Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja masline
  • 02.05.2016. 08:30

Ispodprosječna maslinarska sezona

Ukupna količina ubrane i prerađene masline u 2015. godini je do 35 posto manja od prosječnih godina.

  • 666
  • 32
  • 0

Urod masline ovisan je o klimatskim promjenama, a kada govorimo o prošlogodišnjim temperaturama srednja ljetna temperatura zraka na sezonskoj skali bila je iznad godišnjeg prosjeka. Ono što je važno za istaknuti je da je 2015. bila izrazito sušna godina.

Naime, u vrijeme cvatnje bile su visoke temperature i vrlo niska vlaga zraka što je negativno utjecalo na oplodnju. Osjetno je bilo loše zametanje plodova, a najgore je prošlo područje otoka Krka, Raba te pojedini dijelovi Šibensko-kninske županije.

"Kada govorimo o berbi masline 2015. godine zabilježen je najbolji prinos u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to od 17.170 tona dok ju slijedi Istarska županija s 7.500 tona i Dubrovačko-neretvanska županija s 4.870 tona ubrane masline", istaknula je Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe.

Veliki randman, niskokvalitetna ulja

Kako bi masline bile prerađene 24 sata nakon berbe važno je imati i dovoljan broj preradbenih kapaciteta, a broj od ukupno 166 uljara diljem Hrvatske to i osigurava. Važno je naglasiti kako je samo u Istarskoj županiji u posljednjih pet godina otvoreno 10 novih uljara gdje se i bilježi porast proizvodnje maslinovog ulja.

Ukupna količina ubrane i prerađene masline je 30% do 35% manja od prosječnih godina, a velike razlike u urodu su zabilježene na mikrolokacijama. Pa je tako u Primorsko-goranskoj županiji zbog loše oplodnje i neprovođenja agrotehničkih mjera zabilježena izrazito ispodprosječna maslinarska sezona.

"Prošlogodišnja berba je dala niskokvalitetna ulja, ali i velike randmane i to do 20% što zapravo maslinarima nije cilj jer žele imati ekstra djevičansko maslinovo ulje. Iako je prošlogodišnja maslinarska sezona ispodprosječna, ipak je puno bolja od 2014. godine kada su masline stradale od brojnih štetnika i bolesti uzrokovanih obilnim kišnim razdobljima", zaključila je Šimunović.


Tagovi

Višnja Šimunović Savjetodavna služba Maslinovo ulje Masline Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.