Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivica Babojelić
  • 05.04.2017. 07:30

Iskoristio mjeru za mlade i postao kralj haskapa

Ivica je član poljoprivredne zadruge Berry Organica koja okuplja devet poljoprivrednika sa područja cijele Hrvatske

  • 8.778
  • 608
  • 0

U zemlji u kojoj se stopa nezaposlenosti među mladima kreće oko 45%, nikakvo čudo da se jedan dio njih nakon neuspješne potrage za poslom odlučuje okrenuti poljoprivredi.

Jedan je od njih i 32-godišnji Ivica Babojelić iz Samobora, otac dvoje male djece, koji se nakon dugog razmišljanja odlučio okrenuti uzgoju u Hrvatskoj malo poznate sibirske borovnice - Haskapa.

Haskap - nakon Japana, Kanade i Rusije i u RH

"Haskap se uglavnom uzgaja u Japanu, Kanadi i Rusiji, ali u posljednje vrijeme uzgaja se i u nekim drugim europskim zemljama, pa je tako došao i kod nas", kaže Ivica.

OPG Ivica Babojelić

"Može se jesti sirov ili prerađen, a naša zadruga trenutno ima nekoliko plantaža sa šest različitih sorti te više od 10 tisuća grmova." Naime, Ivica je član poljoprivredne zadruge Berry Organica koja okuplja 10 zadrugara sa područja cijele Hrvatske.

Uzgaja i maline, kupine, ribizl i aroniju

"Svoje nasade obrađujemo po pravilima ekološke poljoprivrede, a osim Haskapa koji čini čak 70% postavljenih nasada, u zadruzi uzgajamo maline, kupine, ribizl i aroniju."

Kao i većina mladih hrvatskih poljoprivrednika i Ivica je posao preuzeo od roditelja koji su se dugi niz godina navili poljoprivredom i njemu usadili ljubav prema zemlji. "Kada sam prije tri godine preuzeo posao od roditelja, sve sam odlučio pretvoriti u trajni nasad. Oni su radili na zemlji, ali nikad se nisu registrirali kao OPG."

Potpora za pokretanje posla za mlade poljoprivrednike

Čim se registrirao kao OPG Ivica je započeo s pripremama za prijavu na natječaj ruralnog razvoja - za podmjeru 6.1., potpora za pokretanje poslova mladim poljoprivrednicima. Godinu dana nakon što je predao projekt, dobio je obavijest da je njegov projekt prihvaćen te je zasadio svoju prvu plantažu na površini 1.1 hektar.

Dobivenih 381.150,00 kuna Ivica je iskoristio za nabavu nove mehanizacije, ograde, sadnice, gnojivo za sadnice i - obrazovanje.

"Na Učilištu za obrazovanje odraslih u Velikoj Gorici upravo završavam tečaj za voćara što mi je potrebno ako se želim nastaviti baviti ovim poslom."

OPG Ivica Babojelić

Uskoro u sadnju plantaže

Iako mu na imanju ponekad pomaže rodbina, uglavnom radi sam uz povremenu pomoć zadrugara.

"Uskoro krećemo u sadnju druge plantaže na kojoj ćemo zasaditi površinu od 2,4 ha Haskapa." Poput mnogih drugih i Ivica se prijavljujući za podmjeru 6.1. obratio stručnjacima.

Konzultanti odradili većinu posla

"Obratio sam se konzultanskoj tvrtki koja je u kratkom vremenu, nešto manje od dva mjeseca, obavila cijeli posao. U jesen 2015. sam predao papire, u studenom 2016. godine smo dobili odluku o odobrenju. Na moju sreću, imao sam nešto vlastitih sredstava iz kojih sam financirao nabavu mehanizacije i ostaloga te nisam bio ovisan tim sredstvima. Prva rata je već sjela na račun, druga dolazi za tri mjeseca, a treća kad cijeli projekt bude gotov."

Troškovi konzultantske tvrtke bili su pet posto od ukupnih dobivenih sredstava. "Odmah na početku im se da 40% novaca, u slučaju da prođeš daš ostalih 60%", kaže Ivica.

Iako zadovoljan cijelim procesom Ivica bi volio kad bi u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promijenili odredbu koja kaže da se za mjeru moraš prijaviti u roku od 18 mjeseci nakon što postaneš nosioc OPG-a.

"Ta odredba mi nikada nije imala smisla i volio bih kad bi je makli iz Pravilnika."

Želi aplicirati i na mjeru 6.2.

Nakon dobrog iskustva s podmjerom 6.1. Ivica namjerava aplicirati za sredstva iz podmjere 6.2., potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području:

"Imamo staru kuću koju želimo obnoviti i u kojoj želim napraviti kušaonicu. I dalje namjeravam raditi s istom konzultantskom agencijom jer nisam siguran da bih ja sam uspio napraviti to što su oni napravili."

Lakše je funkcionirati u zadruzi

Osim toga, nastavlja s radom u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica:

"Trenutačno radimo u nabavi sustava za navodnjavanje što će svima udruženima dosta pomoći u radu. Žao mi je što se više ljudi u Hrvatskoj ne udruže u zadruge jer ovako je nama malim poljoprivrednicima puno lakše. Pomažemo jedan drugome, dijelimo mehanizaciju, čak imamo grupu na viberu preko koje svakodnevno komuniciramo tako da uvijek znamo što ovome drugome treba."


Fotoprilog


Tagovi

Haskap Poljoprivredna zadruga Berry Organics Podmjera 6.1. Podmjera 6.3.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs