Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest agruma
  • 23.10.2022. 15:00

Invazivna bolest agruma prijeti Europi? Kukac koji ju prenosi pojavio se u Sevilji

Insekt prijenosnik je već prisutan. Ako bakterija uđe na europski kontinent to bi značilo velike gubitke u proizvodnji citrusa

Foto: Depositphotos/Aranami
  • 574
  • 68
  • 0

Kukac koji prenosi bolest agruma pojavio se u španjolskom gradu Sevilla gdje najviše ugrožava stabla naranči po kojemu je taj kraj poznat. Ona čine 25 posto gradskog drveća i od njegovih plodova se proizvodi karakteristična marmelada.

Neophodno je da grad poduzme mjere kako bi preventivno zaštitio svojih 48.000 stabala naranči od smrtonosnih bakterija koje su već uništile nasade agruma u Aziji, Latinskoj Americi i SAD-u, piše Guardian. Procjenjuje se da bi pojava ove bolesti koštala oko 20 milijuna eura koji bi se morali utrošiti na uništavanje i zamjenu zahvaćenih stabala.

Kampanja za spas agruma

Europska unija pokrenula je projekt "Život za citruse", a u njega su uključene Španjolska, Portugal, Francuska i Italija. Cilj je da se stvori strategija za zaustavljanje širenja huanglongbinga HLB, bolesti ozelenjavanja plodova ovog voća, nazvane još bolest žutog zmaja.

Uzrokuje ga bakterija Candidatus liberibacter koju prenose insekti i može potpuno uništiti stablo u roku od pet godina.

Otkriven je u Kini 1943., u Africi 1947., a do 2005. godine je počeo pustošiti plantaže naranči na Floridi. Infekcija je dostigla razinu epidemije u 48 azijskih zemalja i 53 afričke države, kao i u Brazilu i SAD-u. Očekuje se u Europi, jer je prisutan insekt koji prenosi ovu bakteriju.

Naime, kukac Trioza eryteae ili afrička citrusna psilida je prisutna na Kanarima, Portugalu i Galiciji na sjeverozapadu Španjolske.

"Problem je u tome što, kada vektor stigne, prije ili kasnije dolazi i bolest", izjavio je Francisco Arenas, šef istraživačkog instituta Las Torres u Andaluziji.

Simptomi i borba protiv bolesti

Prvi znak bolesti je pojava listova zahvaćenih žutilom i deformacijama. Inficirana biljka ima manji prinos i propada u periodu od pet godina. Ne postoji način da se bolest iskorijeni. Mogu se poduzeti preventivne mjere ili uništiti stabla i zamijeniti ih.

Može prijeći i na druge agrume (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Gradsko vijeće Sevilje i kampanja pokrenuli su pilot program za poticanje širenja insekata i ptica koje su prirodni neprijatelj prijenosnika bakterije. Potrebno je raditi s prirodom, a ne protiv nje.

U parku Buhaira, plantaža naranče na površini od 1.800 kvadratnih metara bit će zasađena raznim pokrovnim vrstama, a hoteli za bube i kutije za ptičja gnijezda će biti postavljeni kako bi se potaknuo ekosustav da sam spriječi širenje kukca prijenosnika i pojavu bolesti. Vrsta Tamarixia dryi, koja lovi ličinke Trioza, će biti uveden u to područje, budući da one nemaju autohtone neprijatelje. 

"Predator za Triozu je uvezen, u početku na Kanarskim otocima, ali se sada uzgaja i u Galiciji", kaže Pedro Torrent Chocarro iz seviljskog odjela za parkove i vrtove. 

Naveo je da su insekti pušteni u Galiciji dali dobre rezultate, a u planu je da se u dogledno vrijeme puste u Portugal i Andaluziju. Stvorit će se okruženje pogodno za ptice, veliku sjenicu, crvendaća i kosa, koje se hrane ovim kukcem. 


Tagovi

Candidatus liberibacter Trioza eryteae Invazivna bolest Bolest agruma Sevilla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]