• Izvoz jabuka
  • 29.02.2016. 11:30

Indija sretno odredište i za hrvatske jabuke?

Poboljšanje tržišnih uvjeta za europske jabuke: je li Indija rješenje?

Foto: De Visa/bigstockphoto.com
  • 577
  • 56
  • 0

Povjerenik za poljoprivredu EU Phil Hogan prihvatio je s oduševljenjem poboljšane tržišne uvjete za EU proizvođače i izvoznike jabuka u Indiju. To je još jedan pozitivan korak u pronalasku alternaivnih tržišta kako kaže, za europske proizvođače. "Naš trud da razbijemo barijere poljoprivrednog izvoza i otvorimo nova tržišta za farmere dio je diplomatske ofenzive koju vodimo u 2016", kaže Hogan, a prenosi ec.europa.

I dok su sve izvozne točke bile zatvorene za uvoz jabuka još od rujna 2015. sa iznimkom jedne, od ovog tjedna europski poljoprivrednici voćari mogu plasirati jabuke na indijsko tržište putem vodenih i zračnih puteva.

Rušenje izvoznih barijera

Uvoz jabuka dopušten je i putem indijskog zakona, a to tržište ima velik potencijal. EU izvoz jabuka u Indiju u 2014. bio je oko sedam tisuća tona, a jabuke su većinom došle iz Italije, Francuske i Belgije.

Iako brojke predviđaju polvećanje uvoza na 11 tisuća tona u 2015., pokazalo se da Indija može primiti i veću količinu EU izvoza s obzirom na domaću proizvodnju. I dok još uvijek traje ruski embargo na EU poljoprivredne proizvode, europski proizvođači traže druga rješenja uz potporu zemalja čanica i Europske komisije. Poljska je tako došla do sporazuma s Indijom i prve poljske jabuke ušle su na tržište u 2015.

Foto: De Visa/bigstockphoto.com


Tagovi

Izvoz jabuka Tržište voća Indja Phil Hogan EU


Autorica

Ivana Nađ

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi