Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Idared
  • 12.11.2014. 13:25

Idared - balkanska kraljica jabuka

Idared je dugo vremena na Balkanu, pa i u Hrvatskoj, bio pojam za crvenu jabuku. Zašto je tome tako i kakva je budućnost te sorte?

  • 10.667
  • 298
  • 0

Nadam se da se neće naći uvrijeđenih jer smo Idared nazvali balkanskom kraljicom jabuka. Ona to međutim doista jest! Idared je dominantna sorta unazad više od 30 godina, u svim državama nastalima raspadom Jugoslavije. Mi Hrvati nismo previše posebni po uzgoju te sorte i ta sorta nije i ne može biti osnova za neko posebno marketinško djelovanje, primjerice za brendiranje hrvatskog Idareda ili slično. Činjenica jest da Idared ima bitno bolje organoleptičke kvalitete od Idareda iz Italije, Austrije, Slovačke, Poljske, međutim, i dalje je u pitanju sorta slabih užitnih kvaliteta.

Idared - "optimalna sorta jabuke"

Idared je američka sorta, nastala križanjem izvanredne sorte Jonathan (na žalost uglavnom izbačene iz proizvodnje) te sorte Wagener. Predstavljena je kao nova sorta 1942. godine u američkoj državi Idaho. Koncepcija te sorte je bila dobiti takvu jabuku koja će biti jako dobra za preradu (za sušenje, za sok i slično), koja će se moći dugo čuvati u svježem stanju u siromašnim uvjetima čuvanja, koja će biti jednostavna za uzgoj te rodna i redovito rodna. I može se reći da je novostvorena sorta uglavnom odgovarala zahtjevima. Svi naši voćari će potvrditi da je jednostavna za uzgoj. Širok kut grananja, smiren porast u odnosu na druge sorte, te posljedično i relativno redovita rodnost, sve su to pozitivne strane ove sorte.

Upravo zbog smirenog rasta ove sorte, širom introdukcijom na našem području, postalo je moguće promovirati gušće sklopove sadnje, naročito uz podlogu M9, koja je nekad bila standard za "patuljaste" jabuke, kako je već tada to bilo popularizirano. Naravno da to nisu bile patuljaste jabuke, ali poanta je prenesena. Sorta Idared je zbog još jednog značaja bila jako dobro prihvaćena kod naših proizvođača, a to je mogućnost da se čuva jako dugo, do proljeća, u siromašnim uvjetima čuvanja, bez kontrolirane atmosfere.

Idared voćarima donio eksploziju prihoda

To je pružilo priliku da voćari kroz duži vremenski period čuvaju jabuku i prodaju je, i time ostvaruju prihode do ožujka, travnja pa čak i duže. Na taj način su mogli i veću količinu jabuka sačuvati, jer je bilo moguće da se znatno produži vrijeme čuvanja. Sorta Idared je na taj način uzrokovala prihodovnu eksploziju u voćara koji su se okrenuli proizvodnju jabuka, pa nije bila rijetkost da su ljudi od 1 ha jabuka školovali djecu, kupovali nove automobile ili rješavali svoja stambena pitanja. To uvelike možemo zahvaliti tadašnjim prilikama, ali i sorti Idared koja je svojim kvalitetama to omogućila.

Kakva je idared sorta? Većina ju poznaje, crvena više ili manje, ovisno o opterećenju plodova po stablu, nadmorskoj visini i drugim pedoklimatksim uvjetima uzgoja. Meso je bjelkasto, nepravilno se lomi kod ugriza, s dosta visokim kiselinama (zato su je trgovci svali "kiselom" jabukom, za razliku od Zlatnog delišesa koji je bio "slatka" jabuka). Upravo te kiseline i ne previsoka suha tvar jako su bitne za tu sortu kao industrijske jabuke.

Standard prerade jabuka

Za proizvodnju soka previsoka suha tvar uzrokuje vrlo visoki slador u soku koji mnogi konzumenti percipiraju kao "dodani šećer". Ujedno, takvi slatki sokovi su vrlo zahtjevni za piće, te ih se niti ne može na dugi rok i na velike količine konzumirati. Visoke kiseline i uravnotežena suha tvar u sokovima (dobar primjer su LuPo sokovi) poželjni su za užitak pijenja i redovito konzumiranje. Sorta Idared se za preradu definitivno postavila kao standard. Razlog tomu nisu samo njene organoleptičke karakteristike, nego i mogućnost da se plodovi te sorte proizvode u velikoj količini i jeftino. Upravo strojnom rezidbom, sadnjom na teškim tlima i preventivnim programima zaštite, moguće je vrlo jeftino i redovito proizvoditi ovu sortu u velikim količinama. Kako je industriji ključna cijena, tako je ta mogućnost također vrlo značajna.

Doživljaj koji nedostaje

Onda u čemu je problem kod idareda? Gotovo od introdukcije te sorte na našim prostorima govori se kako će ona biti istisnuta, zbog svojih za konzumiranje u svježem stanju, lošim karakteristikama. Međutim, to se ne događa. IIi se ipak događa? Najprije, kakve su to loše karakteristike o kojima dogovorimo? Boja pokožice: problem dobre boje idareda postoji. Naročito uzimanjem plemki iz proizvodnih nasada proširio se i relativno lošiji genetski materijal.

Bijela boja mesa je manje poželjna i konzumenti traže boju koja ide prema žućkastoj boji mesa. Struktura mesa kod koje je istaknuto nepravilno lomljenje mesa je slijedeća negativna karakteristika. I konačno, najnegativnija je karakteristika neusklađenost okusa. Ona je tipična kiselo-slatka jabuka, bez posebnih sortnih aroma, prazna u doživljaju. Oblik ploda, neujednačenost u krupnoći ploda i mekano meso također joj ne idu u prilog. Iz tih razloga ju istiskuju druge sorte koje imaju ili bitno bolje organoleptičke kvalitete (Jonagoldi svojevremeno), ili su bolje strukture mesa (Fuji), bolje rodnosti (Cripps Pink), boljeg izgleda (Gale) ili boljeg okusa (Braeburn).

Nekonkurentna sorta bez budućnosti?

U napadu na tržište voća, jabuka se morala prilagoditi i tržištu su se morale ponuditi nove sorte koje će se nametnuti diktatima tržišta i razvojem drugih voćnih vrsta. U tom smislu je Idared nekonkurentna sorta koja nema svjetlu budućnost na tržištu konzumne jabuke. To pokazuju i podaci u kojem smjeru ide proizvodnja jabuka.

Promotrimo zadnjih 10 godina Prognosefruit-a. Unazad 10 godina se Idared kreće na razinama između oko 4% ukupne proizvodnje jabuka u EU 2007., do skoro 10% 2013. godine. Naravno, 2007 je bila loša godina u Poljskoj (1.100 tona, pad od preko 50%), Mađarskoj (isto oko -50%), Slovačkoj (-60%), sve zemljama koje proizvode dominantno Idared. I kod nas je Idared u danom periodu u laganom porastu.

Ako promotrimo, uvjetno govoreći, razvijene voćarske zemlje, s razvijenijim tržištem jabuka, tada svjedočimo definitivnom kontinuiranom padu Idareda u proizvodnji, odnosno događa se zamjena te sorte nekim drugima. Tako je u Italiji Idared u istom razdoblju pao sa 7 tisuća tona na 2 tisuće tona (ove godine ga se nije niti moglo prodati za konzumaciju, već isključivo za industriju!), u Njemačkoj s 50-tak na 40-tak tis. tona, u Francuskoj s 17 tisuća tona na 4 tisuće tona. U biti, jedino u Austriji Idared drži neku stabilnu poziciju u proizvodnji od razvijenih jabučarskih zemalja.

Velik potencijal novih sorata?

Što nam govori zapravo taj snažan pad u proizvodnji, odnosno krčenje voćnjaka Idareda u samo 10 godina? U zemljama u kojima se može dobiti ekstra profit za marketinški zanimljivu sortu voćari ne gube vrijeme. Čak štoviše, budu motivirani od svojim matičnih zadruga (kooperativa i sl.) da sade nove sorte koje su tržištu zanimljive. Zašto? Zato što će tako svi ostvarivati veći prihod!

Radio sam analizu efikasnosti određenih sorata na određenim parcelama za niz voćnjaka koje pratim u programu Fruit Discovery. Analizom sorata na najrazličitijim parcelama sam dobio slijedeće prosječne vrijednosti za dobivenu razliku između prihoda i rashoda ne uključujući amortizaciju, troškove administracije i slično:

Rang Sorta

Razlika,
EUR/ha

1 Cripps Pink 226,9
2 Pinova 195,4
3 Fuji 138,2
4 Zlatni Delišes 84,1
5 Braeburn 71,6
6 Gloster 64,3
7 Jonagold 46,8
8 PROSJEK 46,5
9 Elstar 28,6
10 Gala 23,4
11 Idared 12,3
12 Granny Smith -117,2

Analiza je uključivala troškove rada, troškove materijalnih sredstava, urod, udio 1. klase, cijenu po kg 1. klase. Ali poanta je jasna. Dok su sve sorte u osnovi ispod Fujija vjerojatno napravile gubitak ove godine. Tek su prve tri sorte vjerojatno napravile profit. Tu naravno nisu uključene sve sorte poput Crvenog delišesa, Eveline i nekih novih sorata, ali očito je da nove sorte u okviru diferencijacije (razvoja) tržišta jabuka imaju svoj veliki potencijal i što se prije voćari prilagode prije će zaustaviti gubitak i prijeći u profitabilnost.

Kada bi voćnjaci iz gornje tablice bili vaši, poštovani čitatelji, s kojim sortama biste nastavili, a koje biste što prije prestali proizvoditi? I, molim Vas, u komentarima možemo ući u debatu kakvi su vaši bili rezultati. Nadam se da će rasprava biti uz poštivanje sugovornika i korisna svima.


Tagovi

Idared Cripps Pink Pinova Fuji Zlatni Delišes Braeburn Gloster Jonagold Elstar Gala Granny Smith Fruit Dsicovery LuPo Sorta Voćnjak Rodnost Užitne kvalitete Wagener Jonathan Sklop sadnje Zlatni delišes LuPo Strojna rezidba Cripps


Autor

Damir Lučić

Više [+]

Damir Lučić, voćar i diplomirani agronom iz Velike Gorice, bavi se analizama efikasnosti voćarstva te savjetovanjem voćara. Piše za brojne domaće stručne časopise, a čest je suradnik i emisija o poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]