Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 15.04.2009.

Iako pune pesticida, jagode ipak jestive!?

UVOZNE JAGODE PREKRILE POLICE I ŠTANDOVE

  • 1.642
  • 80
  • 0

Velike i sočne crvene jagode bombastičnih cijena ovih nas dana mame sa svih štandova i polica u trgovinama. Izgledom primamljive, no okusom ne oduševljavaju.

Provjerivši sve štandove na glavnoj osječkoj tržnici, apsolutno sve jagode pristigle su iz daleke Španjolske. Izvrsne su kvalitete, kažu prodavači, a prodaja ide dobro unatoč tome što građani ne kupuju ni osječko, ni hrvatsko. Jagode domaćih proizvođača stižu tek za mjesec dana, a cijenom će biti povoljnije i okusom bolje, dok kilogram ovih španjolskih “umjetnih ljepotica” stoji čak 25 kuna.

I jedan lanac domaćih supermarketa nudi jagode velike poput šake, a pristigle su iz Italije. Kupuju ih svi, kažu prodavačice, a rijetko tko se zanima za zemlju podrijetla ili količinu pesticida koja se nalazi na iznimno velikim i lijepim komadima voća. Ananas, inače, dolazi iz Amerike, lubenice i dinje iz Kostarike, a naranče iz Španjolske. U Udruzi za zaštitu potrošača Slavonije i Baranje kažu kako bi građani trebali pozorno pročitati deklaracije sve robe koju kupuju, a pogotovo lako pokvarljivih proizvoda poput voća.

- Moramo biti svjesni da sve voće koje dolazi iz udaljenih zemalja izgledom i okusom djeluje poput ukrasnog predmeta te je, iako u dozvoljenoj koncentraciji, prepuno pesticida koje ga takvim održava - kaže Mira Brumerček-Lukačević iz Potrošača.

Jedini način da se utvrdi kvaliteta tog voća i količina pesticida jest redovna kontrola nadležnih institucija, dodaje Brumerček-Lukačević, a one uredno obavljaju svoj posao te je voće na hrvatskim štandovima i policama sigurno za konzumaciju. “Ipak, savjetujemo građanima da izbjegavaju svako izvansezonsko voće, pogotovo komada koji izgledaju poput voštanog voća, te uživanje u isključivo sezonskim plodovima”, kažu u Potrošaču.

Pojačani nadzor

Građani nemaju razloga za brigu, poručuju iz Hrvatske agencije za hranu. Služba za graničnu sanitarnu inspekciju, kažu, kontrolira sve prehrambene proizvode koji ulaze u Hrvatsku. “Govoreći o španjolskim jagodama, postoji mogućnost dvostruke kontrole jer je prije nekoliko godina na njima pronađena nedozvoljena koncentracija pesticida. Upravo zato inspektori pojačano kontroliraju takve proizvode te su jagode uvrštene u monitoring Ministarstva zdravstva”, kaže Jarmila Turkalj, zamjenica ravnateljice Hrvatske agencije za hranu.

Autor: A.Gubica