Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski sektor
  • 20.08.2021. 16:30

Hrvatska voćarska zajednica: Procjena uroda jabuka kreće se oko 65.000 tona

Voćari žele bolje označavanje proizvoda u trgovačkim lancima, a podržavaju sustav "Dokazane kvalitete", te ističu važnost jačanja suradnje između svih dionika kao i praćenje tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka

Foto: Renata Prusina
  • 173
  • 247
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede je ovih dana održalo sastanak s predstavnicima voćarskog sektora na kojem su voćari izrazili zadovoljstvo ovom godinom.

Naime, prema informacijama Hrvatske voćarske zajednice, procjena uroda jabuka za 2021. godinu kreće se oko 65.000 tona, pri čemu konzumne 49.300 tona, a industrijske 15.600 tona. 

Kako navodi u priopćenju resorno Ministarstvo, predstavnici ovog sektora izvjestili su kako žele bolje označavanje proizvoda u trgovačkim lancima, a iznijeli su pozitivna mišljenja o sustavu "Dokazane kvalitete", te istaknuli važnost jačanja suradnje između svih dionika kao i praćenje tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka.  

Sastanku je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je kazala kako je u svrhu poboljšanja konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede osmislilo Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“, a upravo je sektor proizvodnje voća prvi koji je prepoznao prednost ovog sustava.

"Oznaka potrošaču garantira kupovinu proizvoda domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, dok istovremeno proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi. U kontekstu garancije kvalitete domaćeg voća i povrća ističem kako hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane, o čemu govore i njihovi iznad prosječni rezultati utvrđeni nadzorima kvalitete i ostataka pesticida“, istaknula je Vučković. 

Izvoz jabuka povećan za 70 posto

Između ostalog, naglasila je, voćarstvu će pridonijeti reforme unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a koje uključuju ulaganja u sektor, odnosno uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca investicijama, te izgradnju i opremanje logističko distributivnih centara, kao i optimizaciju opskrbno-prodajne logistike.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2021. izvoz jabuka povećan je količinski za 71 posto , u odnosu na isto razdoblje godinu prije, dok je uvoz blago povećan za 3,2 posto. 


Tagovi

Voćarski sektor Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Dokazana kvaliteta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?