Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2018
  • 16.03.2018. 21:00

Hrvatska je prošle godine ostvarila najveći prinos maslina u zadnjih 5 sezona

Na jubilarnom Noćnjaku u Vodicama savjetodavci Višnja Šimunović i Marijo Tomić dali su osvrt na prošlu maslinarsku sezonu.

  • 411
  • 57
  • 0

Hladna zima prošle godine (2016/2017) osigurala je dobru diferencijaciju cvjetnih pupova, a kasni proljetni mrazevi napravili su samo mjestimično manje štete u nasadima maslina. Relativno toplo i sušno ljeto prošle godine uvjetovalo je nešto manje urode, ali i manju potrebu za zaštitom zdravlja maslinika.

Na Noćnjaku u Vodicama, ispred Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, mr.sc. Višnja Šimunović iznijela je procjene uroda na temelju njihovih informacija s terena. Oni tako na području RH bilježe ukupno 181 uljaru i kumulativni proizvodni rezultat od ukupno 37.090 tona masline. Ti podaci govore da je riječ o najvećoj berbi u posljednjih 5 godina.

Bez obzira na manje prosječne prinose, novi maslinici pomalo dolaze u puni rod i pozitivno utječu na ukupnu bilancu naše proizvodnje maslinovog ulja, pojašnjava magistra Šimunović.

Savjetodavci u prošloj godini bilježe i velike razlike u urodu od lokacije do lokacije. Od onih slabijih od prosjeka, do drugih koji su bilježili izvrsne prinose.

Prosječni randman 16%

Kada je riječ o uljima, proizvedena ulja su vrlo visoke kvalitete, a randmani se kreću od 12 do 20%, dok je  prosječna vrijednost 16%.

Niti otvaranje ove maslinarske sezone nije prošlo bez izazova. Magistar Marijo Tomić konstatira kako se već sada mogu vidjeti mjestimično velike štete od izmrzavanja masline, a kao posljedica hladne fronte iz veljače ove godine. Tri dana za redom vrlo niskih temperatura, koje su se kretale oko -8 stupnjeva Celzijusa uzrok su ozbiljnim štetama, ali za konkretnije procjene trebati će pričekati do iza Uskrsa.


Fotoprilog


Tagovi

Višnja Šimunović Marijo Tomić Noćnjak Urod maslina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]