Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 05.09.2018. 10:30

Hoće li Neretvani sa zelenom mandarinom uništiti sami sebe?

Veliki problem koji se javlja svake godine u dolini Neretve je rano branje mandarina, odnosno, branje skroz zelenih plodova koji se onda stavljaju na žućenje u komore.

Foto: Mate Ivić
  • 3.063
  • 196
  • 0

U dolini Neretve rade se zadnje pripreme prije početka sezone branja mandarina. Očekuje se da će se ove sezone ubrati više nego prošle, međutim, još to neće biti one standardne količine koje su se brale. Naime, stabla mandarina još uvijek osjećaju posljedice jake zime i leda koji ih je uništio prije dvije godine i treba im vremena da se u potpunosti oporave.

Nedavno su održana i dva sastanka u dolini Neretve na kojima se raspravljalo o svim problemima koji muče poljoprivrednike koji se bave uzgojem mandarina, a najveći problem je cijena i tržište. Predloženo je da najniža otkupna cijena za mandarinu prve kategorije bude od 2,80 kn do 3,00 kn po kilogramu, a hoće li biti ta cijena, saznat će se vrlo brzo kada krene sezona branja.

Proizvođači mandarina se trebaju udružiti, navodnjavati i više koristiti oznaku Neretvanska mandarina

Veliki problem koji se javlja svake godine u dolini Neretve je rano branje mandarina, odnosno, branje skroz zelenih plodova koji se onda stavljaju na žućenje u komore. Veliki dio odgovornosti za branje nezrelih plodova snose otkupni centri koji traže od proizvođača da beru zelene plodove kako bi ih u komori žutjeli i onda što prije plasirali na police raznih trgovina diljem Hrvatske.

Takva mandarina, koja nije dozrijela prirodnim putem na suncu, jednostavno nije prava mandarina, ima kiselkast i gorak okus. Nažalost, svake godine krene se rano s branjem i takva mandarina napuni police trgovina, a onda kupci dobiju mandarinu koja nema apsolutno nikakve veze s mandarinom koja je dozrijela prirodnim putem na stablu.

U početku sezone cijena uvijek bolja

Postavlja se pitanje hoće li Neretvani uništiti sami sebe s ovim načinom branja mandarina?! Budući da svi radimo za novce, poljoprivrednici beru zelenu mandarinu jer je u početku sezone cijena uvijek bolja, otkupni centri naručuju mandarinu jer i oni vide priliku za dobru zaradu na prvim mandarinama, a na kraju najveće posljedice u svemu tome ima krajnji kupac koji dobije loš proizvod i nakon što kupi takve mandarine i kad ih proba i shvati da su kisele i gorke, teško će ponovno otići u istu trgovinu i kupiti mandarine.

Očekuje se da će ovogodišnja sezona mandarina trajati do kraja prosinca, a možda se male količine još uberu u siječnju iduće godine, međutim, veliki problem je radna snaga. Svi otkupni centri u dolini Neretve traže radnike za rad na kalibratorima i pakiranju mandarina. Tako se vrte oglasi gdje se traži od 60 do 120 radnika, zavisi kako koji otkupni centar. Također, postavlja se i pitanje kakve uvjete nude radnicima. Istodobno, velika je potražnja i za beračima mandarina koji su povisili cijenu svog rada.

Nedostatak radne snage za sezonu mandarina

Prethodnih godina dnevnica berača mandarina iznosila je oko 200 kuna, a ove godine već se spominju iznosi od 300 kuna pa čak i više ako se ubere određena količina. Za očekivati je da će u dolinu Neretve doći radnici iz susjedne Bosne i Hercegovine, jer mladi Neretvani sve više odlaze u Irsku i Njemačku ili su jednostavno digli ruke od poljoprivrede.

Još jedna sezona mandarina je pred vratima, već sada možemo reći da će je obilježiti nedostatak radne snage, međutim, veći je problem ako se sa zelenom mandarinom, koja je požutjela na umjetan način u komorama, uništi tržište već na početku. Ako se to dogodi, teško je očekivati da će ona prava mandarina, koja je dozrijela prirodnim putem na stablu i suncu, moći imati neku adekvatnu cijenu koja će zadovoljiti proizvođače ovog ukusnog i slatkog voća.

Za očekivati je da bi se prava mandarina, koja je dozrijela prirodnim putem, na tržištu mogla naći negdje od polovice listopada. Sve ono što se na tržištu pojavi prije toga vrlo vjerojatno je iz komore.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mandarina Žućenje Komore Neretva Cijena Zelena Žuta Sunce Prirodno


Autor

Mate Ivić

Više [+]

Mate se duži niz godina bavi novinarstvom, a kako je i sam proizvođač, itekako se razumije u problematiku hrvatske poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]