Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trajni nasadi
  • 29.11.2021. 10:30

Hitno u trajnim nasadima: Zaštitite maslinu od raka i vinovu lozu od gljivičnih bolesti

Olujno nevrijeme praćeno tučom u većem dijelu Dalmacije nije samo otuklo plodove nego i lišće, a ima i rana po stablima. Osim zaštite, vrijeme je i za osnovnu gnojidbu vinograda, podsjeća mr.sc. Marijan Tomac.

Foto: mr.sc.Marijan Tomac
  • 1.136
  • 146
  • 2

Berba maslina je uglavnom završila. A oni koji još nisu pobrali imaju grdnih problema. Olujno nevrijeme praćeno tučom u većem dijelu Dalmacije nije samo otuklo plodove nego i lišće, a ima i rana po stablima.

"Sad treba provesti tretiranje bakrom čim prije da ne dođe do zaraze rakom na tim ranama od tuče. Rak se lako prenosi, naročito na područjima gdje zaraze ima od prije", kaže mladi stručnjak i uspješni maslinar Josip Pavlica ing. mag, agro.

Kad pričekati s bakrenim sredstvima?

Isto sugerira i dr. sc. Josip Ražov. Čak i tamo gdje nije bilo nevera i tuče jer, kaže, trenutno smo u kišnom periodu dok je vrijeme relativno povoljnih temperatura za razvoj gljivičnih bolesti, ponajprije paunovog oka na maslini. Promjena boje lista kod listopadnih voćaka je ponegdje nastupila. Već sada, dodaje, potrebno je planirati zaštitu sredstvima na bazi bakra kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno i dezinficirale i zaštitile rane na stablima prouzrokovane berbom, opadanjem lista i sl.

Sa zaštitom bakrenim sredstvima valja pričekati samo tamo gdje je list još vidno zelen i u dobroj kondiciji kako bi voćka što više asimilirala. "Ovim tretmanom suzbijamo gljivične ali i bakterijske bolesti, posebno rak masline (Pseudomonas savastanoi) koja posljednjih godina postaje sve veći problem", ističe dr. Ražov.  

U vinogradima bakru dodati i sumpor

U ovoj fazi, stručnjaci međunarodnog projekta Pescar, preporučuju koristiti sljedeća sredstva i za vinograde, voćnjake i maslinike: Neoram WG, 0,2 – 0,3%, Nordox 75 WG, 0,1 – 0,15%,Cuprablau Z, 0,3%, Kupropin WP, 0,3 – 0,75%. Rame Caffaro WP, 0,4 – 0,8%, Champion 50 WG, 0,2 – 0,25% , Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 – 1,5%

Sva navedena sredstva dozvoljena su i u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca 3 – 4 kg/ha. Na raspolaganju su sredstva Cosavet DF, Chromosul 80, Thiovit JET, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sulgran, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC-80, Brimflo SC, Sumpor WG-80, Microthiol Special Dispers.

Navedene koncentracije odnose se na teoretsku potrošnju vode 1.000 l/ha. U slučaju rada modernim atomizerima, te ovisno o volumenu krošnji, potrošnju vode moguće je smanjiti na 400 – 600 l/ha, ali tada je potrebno povećati koncentraciju za onoliko za koliko se smanjila količina vode. Npr. ako pri prskanju sa 1.000 l vode/ha koristimo koncentraciju Nordox 0,15 % ili 1,5 kg/ha, tada ćemo pri uporabi 500 l vode/ha (dva puta manje) povećati koncentraciju za dva puta, te koristiti 0,3 % ili opet 1,5 kg/ha sredstva. Ukoliko se ne pridržavamo navedenoga, može doći do značajne poddozacije sredstva, upozorava dr. Ražov.

Gnojiva sa što manje dušika

Struka upućuje i na pregled i konzervaciju atomizera nakon prskanja kako zimi ne bi došlo do smrzavanja i oštećenja.

"Osim zaštite vrijeme je i za osnovnu gnojidbu vinograda", podsjeća mr.sc. Marijan Tomac. Za gnojidbu se rabe kombinacije gnojiva sa što manjim sadržajem dušika. Potrebno ga je razbacati kroz redove tamo gdje se pretpostavlja da se nalazi mlado korijenje.

Osim mineralnim, dobro bi bilo obaviti gnojidbu organskim gnojivima, stajskim ili peletiranim gnojivom. Nakon gnojidbe razbacana gnojiva treba ugraditi ili zakopati u tlo, savjetuje magistar Tomac.


Tagovi

Gljivične bolesti Rak masline Atomizeri Gnojidba vinograda


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]