Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 21.07.2019. 18:00

Higijena je važna - pravila za berače malina su striktna

Berba je najvažnija aktivnost u nasadu maline. To je težak i složen posao, koji predstavlja jednu od najvažnijih operacija u godišnjem ciklusu maline, a koji se treba obaviti u relativno kratkom roku.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 1.417
  • 80
  • 0

Malina je voćna vrsta čiji se plodovi ne peru prije konzumacije. Higijena uzgoja, branja i transporta maline do hladnjače, a potom i do krajnjeg kupca je veoma važna i sve radnje u proizvodnji se moraju provesti u dobrim higijenskim uvjetima.

U primarnoj proizvodnji voće može biti zagađeno bakterijama i crijevnim virusima putem vode, zemljišta, stajnjaka, gnojiva, opreme za berbu, transportnih sredstava ili preko prljavih ruku berača ili ljudi koji u hladnjačama sortiraju voće, upozorava savjetodavac Dragan Bejatović.

Berba - težak i složen posao

Berba je najvažnija aktivnost u nasadu maline. To je težak i složen posao, koji predstavlja jednu od najvažnijih operacija u godišnjem ciklusu maline, a koji se treba obaviti u relativno kratkom roku. Malina ima vrlo osjetljive plodove koji su male trajnosti i slabe transportabilnosti. U berbi je potrebno mnogo ručnog rada, pa samim tim ima dosta manipulacija s ubranim plodovima. U procesu berbe utjecaj čovjeka je veliki i vrlo važan. Dobra higijenska praksa predstavlja sve postupke u pogledu uvjeta i mjera potrebnih da se osigura sigurnost i upotrebljivost hrane u svim fazama procesa od njive do stola.

Uloga proizvođača maline je da osiguraju primjenu dobre higijenske prakse na razini svog gospodarstva. Pažnja treba biti usmjerena na sprječavanju problema, a ne na rješavanje nakon što se problem dogodi.

Od pravilne parcele do čistih ruku 

Dobra higijenska praksa u proizvodnji maline podrazumijeva:

  • Pravilne parcele za nasad – tu prije svega treba voditi računa da se nasadi ne nalaze u blizini mjesta gdje se uzgajaju životinje, gdje se skladišti stajnjak, gdje se odlaže otpad i gdje se obavlja tretman otpadnih voda.
  • Korištenje kvalitetne vode za navodnjavanje – Kvaliteta vode za navodnjavanje može značajno utjecati na higijensku ispravnost plodova maline. Neophodno je koristiti čistu vodu dobrih kemijskih, mikrobioloških i mehaničkih osobina. Izvor vode ne smije biti blizu izlijevanja otpadnih voda, ili mjesta gdje se skladišti stajnjak. Također, nipošto se ne smije koristiti voda iz lokalnih potoka u koje se ulijeva kanalizacija.
  • Pravilna upotreba stajnjaka – Poželjno je koristiti dobro zagorjeli stajnjak, i unositi ga u malinjak tijekom mirovanja. Razlog za to je što mikroorganizmi – bakterije, virusi i gljivice iz stajnjaka mogu biti izvor kontaminacije ubranih plodova ako stajnjak nije unijet u zemljište.
  • Higijena berača i osoblja – Štetni mikroorganizmi prenose se na plod prljavim rukama. Zato je neophodno ruke prije berbe prati sapunom i čistom vodom i brisati ih papirnim ubrusima. Ruke treba prati nakon svake pauze, upotrebe toaleta ili poslije rukovanja sa zaraženim materijalom. Odjeća i obuća berača mora biti čista, a nakit i satove nije poželjno nositi. Ukoliko se koriste rukavice, prije korištenja rukavica ruke dobro i temeljito oprati čistom vodom i sapunom. Rukavice moraju uvijek biti čiste i neoštećene. Rukavice baciti čim se potrgaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamjenjuju se novim.
  • Zdravlje berača – Berač treba biti educiran i odgovoran za svoj posao. Osobe sa simptomima povraćanja, žutice i proljeva ne smiju radit. Ako je došlo do rana ili porezotina, treba ih prekriti vodootpornim zavojem. Berač ne smije kihati i kašljati preko nezaštićenog svježeg voća.
  • Sanitarni objekti – toaleti – Za održavanje čistoće toaleta treba koristiti sredstva za održavanje higijene sanitarnih prostorija. Toaleti se moraju nalaziti u blizini parcele, ali ne u blizini izvora vode za navodnjavanje. U svakom trenutku mora biti dovoljno toalet papira, čiste vode i sapuna.
  • Pravilno korištenje opreme za berbu – Prije i nakon korištenja gajbice treba temeljno očistiti, odnosno oprati i dezinficirati. Oštećene gajbice koje se higijenski ne mogu održavati treba baciti. Gajbice ne treba koristiti za druge namjene, osim za berbu.
  • Transport obranog voća – Ako postoji mogućnost, za transport ubranog voća treba koristiti vozilo koje je za to namijenjeno. Prije i poslije transporta, vozilo se treba temeljno očistiti i dezinficirati. Za dezinfekciju koristiti sredstva za prehrambenu industriju.

Izvor: Savjetodavna RS 


Tagovi

Berba malina Higijenska praksa Bakterije Pranje ruku Berači Pravila

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?