Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 25.02.2016. 13:25

Hidroponski uzgoj dupla urod

Sve o prednostima hidroponskog uzgoja jagoda saznali su učenici Poljoprivredne srednje škole Stanka Ožanića u Zadru, smjerovi fitofarmaceut i agroturistički tehničar.

  • 2.649
  • 216
  • 0

Na jednom metru četvornom u otvorenoj proizvodnji proizvede se od 5 do 6 kilograma jagoda, u zatvorenoj proizvodnji maksimalno 10, a u hidroponskoj stakleničkoj proizvodnji dobije se količina od 12 kilograma jagoda, rekla je zamjenica ravnatelja Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Ivana Dević na sadnji jagoda uz hidroponski sustav u sklopu projekta Primjena inovativnih metoda podučavanja i komunikacije, sukladno smjernicama ruralnog razvoja.

Jagode su sadili učenici Poljoprivredne srednje škole Stanka Ožanića u Zadru, smjerovi fitofarmaceut i agroturistički tehničar.

Hidroponski uzgoj jagoda

Manji troškovi proizvodnje

Hidroponska proizvodnja odvija se u zaštićenom prostoru, što omogućava proizvodnju tijekom cijele godine. Jagode će se uzgajati u hranjivoj otopini bez zemlje u organskom sterilnom supstratu od kokosovog vlakna. Uklanjanjem tla (zemlje) iz proizvodnje izbjeći će se mjesto nastanka bolesti, rasta korova i dobiti precizan nadzor ishrane biljke. ­ S hidroponskim uzgojem biljaka osigurava se točno potrebna količina hranjiva u određenom omjeru, čime se izbjegava stres kod biljaka zbog nedostatka određenog hranjiva, postiže se brža zrioba i visoka kvaliteta proizvoda, a smanjuju se i troškovi uzgoja, kaže Dević.

U Poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića posebne napore ulažu u edukaciju budućih poljoprivrednika, svjesni kako njihovi polaznici jedino usvajanjem modernih znanja i tehnologija mogu sutra biti konkurentni na tržištu rada.

Osuvremenjivanje nastavnog procesa

Učenici su bili na studijskom putovanju u Nizozemskoj, planira se put u Portugal, a između je terenska nastava na imanju u predgrađu Zadra. ­ "Kada smo prijavljivali ovaj projekt, cilj nam je bio uvesti nove inovativne metode, osuvremeniti nastavni proces. Mislim da smo uspjeli u tome. Vidi se veliki pomak kod naše djece nakon što su prošla sva predavanja, bila na putu u Nizozemskoj i sada dobivaju edukaciju na ovom projektu. Drugačije dišu i razmišljaju. To je veliki uspjeh za našu školu", kaže školska ravanteljica Jelena Gulan.

U projektu Zadar, Trogir i Slavonski brod

Ovaj projekt je vrijedan 1,29 milijuna kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu poziva Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru.

Projekt je prijavila Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića uz tehničku pomoć u pripremi AGRRA­e - Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije. Na projektu sudjeluje pet projektnih partnera: nositelj projekta Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadarska županija, Grad Zadar, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Brod i Srednja škola braće Radić iz Kaštel Štafilića. Projekt je započeo u travnju 2015. godine i traje do travnja 2016.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj jagoda Hidroponski uzgoj AGRRA EU fond


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.