Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priručnik iz voćarstva
  • 23.12.2016. 07:30

Građa, svojstva i analize voćnih plodova

Nedavno je izdana knjiga Priručnik iz voćarstva: Građa, svojstva i analize voćnih plodova koju su napisali izvanredna profesorica dr. sc. Martina Skendrović Babojelić i doc. dr. sc. Goran Fruk. Bio je to povod za kraći intervju s autoricom!

  • 2.726
  • 285
  • 0

Nedavno je Hrvatska Sveučilišna Naklada d.o.o. izdala knjigu Priručnik iz voćarstva: Građa, svojstva i analize voćnih plodova koju su napisali izvanredna profesorica dr. sc. Martina Skendrović Babojelić i doc. dr. sc. Goran Fruk. Bio je to povod za kraći intervju s gospođom Skendrović Babojelić.

O kakvom se priručniku radi?

Objavljeni Priručnik za voćarstvo koji sam pripremila sa doc. dr. sc. Goranom Frukom rezultat je našeg dugogodišnjeg rada u području koje se bavi analizom plodova. S obzirom na brojnost voćnih vrsta i značaj voćarske proizvodnje, poznavanje građe, svojstava i analiza voćnih plodova, osobito je važno u obrazovanju budućih agronoma, odnosno voćara.

Dio nastavnog programa

Ovaj priručnik namijenjen je ponajprije studentima preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog (doktorskog) studija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu radi boljeg razumijevanja i svladavanja dijela nastavnog programa - predavanja i laboratorijskih vježbi iz Voćarstva. Priručnik je dio nastavnog programa većeg broja sljedećih voćarskih modula: Voćarstvo, Voćarstvo 1, Suvremene tehnologije čuvanja i pakiranja voća, Primijenjene tehnologije uzgoja voća, Specifičnosti tehnologija čuvanja i pakiranja voća te Pomotehnika i kvaliteta ploda.

Određivanje optimalnih rokova berbe

U prvom dijelu priručnika obrađene su sistematika i građa plodova, osnove biološko-anatomsko-histoloških svojstava voćnih plodova, rast, zrenje i berba plodova (s naglaskom na određivanje optimalnih rokova berbe) te kemijski sastav, kakvoća plodova, kao i te organoleptička i biokemijska svojstva i promjene u njima.

Rezultat višegodišnjeg znanstveno-stručnog rada

U nastavku priručnika detaljnije su opisani postupci i metode određivanja najvažnijih fizikalno-kemijskih, organoleptičkih, biokemijskih i anatomsko-histoloških svojstava voćnih plodova. Ovaj dio priručnika daje i upute te priloge potrebne za izvođenje praktičnog dijela nastave, odnosno vježbi iz navedenih modula. Priručnik je oplemenjen brojnim autorskim fotografijama, nastalim tijekom višegodišnjega znanstveno-stručnog rada autora na matičnom fakultetu te srodnim domaćim i stranim institucijama.

Kakve testove i analize provodite u Zavodu za voćarstvo i za koga?

U laboratoriju Zavoda za voćarstvo provodimo sljedeće fizikalno-kemijske analize: utvrđivanje boje, mase i dimenzija ploda, tvrdoće plodova, stupnja razgradnje škroba (pomoću jodno-škrobnog testa), udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te neke biokemijske i anatomsko-histološke analize. Studenti tijekom vježbi stječu znanje o provedbi pojedinih analiza, zatim kroz praktičnu nastavu i postavljanjem pokusa provode samostalno istraživanja za diplomske i znanstvene radove. Dio analiza koje se provodi sastavni su dio istraživanja veznih uz aktualne stručne i znanstvene projekte koji se provode na Zavodu.

Priručnik koristan i poljoprivrednicima

U uvodu ste napisali da je priručnik osobito važan za obrazovanje budućih agronoma. Može li koristiti i praktičnim voćarima i zbog čega?

Ovaj Priručnik može biti vrlo koristan i poljoprivrednicima ‒ voćarima jer sadrži brojne informacije o plodovima kao krajnjem produktu voćarske proizvodnje, a može poslužiti i kao izvor informacija odnosno podsjetnik za pravilnu provedbu fizikalno-kemijskih analiza u cilju određivanja optimalnih rokova berbe voća. Također sadrži informacije o značaju organoleptičkih svojstava u procjeni kakvoće plodova različitih vrsta i sorata voća.

Analize fizikalno-kemijskih svojstva plodova

Kao zaljubljenika u stare sorte jabuka i krušaka zanima me da li se i u kojoj mjeri bavite proučavanjem i analiziranjem starih sorata voća?

Još tijekom školskih dana prikupljala sam stare sorte jabuka i kruška i donosila ih na izložbe koje sam nastavila redovito posjećivati. Ta ljubav prema starim sortama nastavila se do danas kada dio rada na Zavodu posvećujem i starim sortama. Kako sam dosta po terenima i u komunikaciji s voćarima koji njeguju tradicijski uzgoj voćaka, vrlo često imam priliku vidjeti plodove brojnih starih sorata voća. Kroz razgovore uočavam kako vrlo često plodovi mnogih istih sorata dolaze pod različitim lokalnim nazivima.

Očuvanje starih voćaka od izuzetne važnosti

Ponekad postoji interes za neku suradnju s nama na Fakultetu pa često prikupljam uzorke koje onda prvo treba determinirati, a onda nakon determinacije obično provodimo i osnovne analize fizikalno-kemijskih svojstava plodova koje sam već prethodno spomenula. Tako dolazimo do novih korisnih informacija o starim i zapostavljenim sortama koje se ponekad odlikuju pozitivnim svojstvima. Naravno da bi se na tim sortama mogla provoditi još mnogobrojna istraživanja, međutim često je najveći problem financiranje istih.

Vrijedi li se zauzimati za očuvanje tog dobrim dijelom zaboravljenog i zapuštenog tradicijskog blaga i na koji način?

U posljednje vrijeme je utjecaj čovjeka na okoliš sve veći, te nažalost dolazi do propadanje naših starih voćnjaka kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini. Stoga je očuvanje i revitalizacija starih voćaka od izuzetne važnosti radi očuvanja tradicionalnog i prepoznatljivog krajobraza ali i zbog očuvanja vrijednog izvor genetskog materijala odnosno svojstava koja imaju pojedine sorte.

Sa Pavlom Kovačićem

Postoje mnogi kolekcijski nasadi u kojima se nastoje očuvati stare sorte voće, međutim na takvim sortama je potrebno provoditi sustavna istraživanja te težiti međusobnoj povezanosti struke i znanosti u cilju njihova očuvanja kako na lokalnoj tako i na nacionalno razini. Drugim riječima nije dovoljno samo imati zasađena stabla takvih sorata nego treba pratiti rast i razvoj takvih stabla, testirati neka njihova svojstva kao i utvrditi fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva plodova u cilju donošenja zaključaka o njihovoj pravoj vrijednosti.

Tko je prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić?

Još od školskih dana voljela sam prirodne predmete, kao i sam boravak i rad u prirodi budući da sam rođena i odrasla u jednom malom mjestu Rude kraj Samobora. Kada je trebalo odlučiti o upisu u srednju školu, nakon svih preporuka odlučila sam upisati srednju Poljoprivrednu školu u Zagrebu do koje sam putovala svaki dan od dva do tri sata u jednom smjeru. Želja mi je bila naučiti rezati i cijepiti voćke te sam upisala trogodišnji smjer Voćar-vinogradar-vinar kako bi što prije završila školovanje.

Kako sam već tada pokazala veliki interes za struku, tadašnja profesorica a sadašnja ravnateljica Poljoprivredne škole u Zagrebu mr. sc. Marica Berdik zajedno s još nekoliko profesora pokušali su me nagovoriti da se prebacim u četvrti stupanj. To sam i učinila, ali tek u drugom razredu. Tada sam uz redovite predmete morala polagati i razlikovne ispite te sam na kraju uspješno i s odličnim uspjehom završila srednju školu četverogodišnji smjer Poljoprivredni tehničar.

Voćnjak

Tijekom školovanja sam aktivno sudjelovala u svim aktivnostima, stekla puno prakse u mnogim granama poljoprivrede, a na kraju sam maturalni rad obranila na voćarskoj tematici. Nakon škole sam upisala Agronomski fakultet, smjer Bilinogojstvo - Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Iako mi je već dosta toga bilo poznato, ipak sam nastavila aktivnosti na Zavodu za voćarstvo, gdje sam kao studentica puno volontirala, provodila istraživanja te dobila i Dekanovu nagradu za najbolji studentski rad u akademskoj godini 2001/2002, a također sam i diplomirala na Zavodu za voćarstvo 2002. godine, prva u generaciji.

Voditeljica laboratorija Zavoda za voćarstvo

Nakon toga sam stjecala iskustvo na raznim poslovima, a 2003. godine sam zaposlena na Zavodu za voćarstvo kao mlađi asistent. Tijekom godina stjecala sam znanje i iskustvo u nastavi, znanosti i struci iz područja Voćarstva, te sam 2009. godine stekla doktorat iz područja Biotehničkih znanosti, polje Poljoprivreda grana Voćarstvo. Kroz redovita napredovanja u znanstveno nastavnim zvanjima, 2015. godine sam izabrana u zvanje izvanredne profesorice na spomenutom Zavodu.

Kao koordinator četiri modula te suradnik na pet modula, aktivno sudjelujem u nastavi preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Do sada sam bila voditelj preko 30 diplomskih i završnih radova te član povjerenstva brojnih diplomskih, završnih i doktorskih radova. Znanstveni interesi vezani su uz sustave i tehnologije uzgoja voća, morfološku karakterizaciju voćnih vrsta, svojstva, analize i kakvoću plodova, oksidativni stres, anatomiju plodova, prikupljanje i očuvanje starih sorata voća i dr. Od 2011. godine voditeljica sam laboratorija Zavoda za voćarstvo gdje se provode analize fizikalno-kemijskih svojstva plodova voća.


Fotoprilog


Tagovi

Priručnik za voćarstvo Goranom Frukom Agronomskom fakultetu Zavoda za voćarstvo Martina Skendrović Babojelić.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]