Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od nevremena u Dalmaciji
  • 02.07.2014. 08:00

Gracija poharala voćnjake Dalmacije

Grmljavina i obilni pljuskovi praćeni tučom poharali su područje od Šibenika do Splita te uzrokovali velike štete na poljoprivrednim površinama, osobito voćnjacima i maslinicima

  • 217
  • 28
  • 0

Ciklona Gracija koja se prošli tjedan nadvila nad Dalmaciju, uzrokovala je velike štete na poljoprivrednim površinama, a osobito su stradali voćnjaci i maslinici. Grmljavina i obilni pljuskovi praćeni tučom poharali su područje od Šibenika do Splita. Ponajviše je stradao predio Segeta, gdje je velika količina vode napravila brojne probleme, kako na obali, tako i na moru. Palo je više kiše od mjesečnog prosjeka samo u jednom danu.

Očevici navode da su Rijeka Dubrovačka, Vela Luka i Stari Grad bili pod plimnim valom. Neki su maslinici i voćnjaci pretrpjeli stopostotnu štetu uzrokovanu tučom, a ponajviše je stradao predio od Rogoznice do Marine. Ante Mitar iz tučom stradalog Segeta za Slobodnu Dalmaciju naveo je da tuča nije padala dugo, ali njezin je udar imao katastrofalne posljedice po voću. Ante je u naletu ciklone izgubio gotovo čitav urod bresaka.

Većinu uroda maslina i šljiva izgubili su i Neno Grga i Josip Nekić. Nadaju se da će Županija proglasiti stanje elementarne nepogode te podmiriti barem dio nastale štete. Na nekim je mjestima palo više od 50 litara kiše po četvornom metru, što čini rekord u posljednjih dvadeset godina. Ipak, iako se ciklone rijetko kad javljaju ovakvim intenzitetom, sreća je da nitko nije stradao, navode domaći poljoprivrednici.

Foto:freedigitalphotos.net


Tagovi

Ciklona Gracija Dalmacija Voćnjaci Maslinici Breskve Elementarna nepogoda Neno Grda Josip Nekić Ante Mitar Šibenik Split Seget Kiša Tuča Plimni val Voće


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.