Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.12.2008.

GlobalGAP mandarina

Ovu je sezonu ubrano više od 50.000 tona ploda, a u ukupnoj proizvodnji agruma u Hrvatskoj dolina Neretve sudjeluje s 90 posto

  • 2.327
  • 115
  • 0

Dubrovačko-neretvanska županija iznosom od oko 27.000 kuna sufinancirat će analizu neretvanskih mandarina na ostatke pesticida u okviru certifikata 'GlobalGAP', koji omogućava izvoz na tržište Europske unije (EU). To je, među ostalim, odlučeno na sjednici Županijskoga poglavarstva, na kojoj je najavljen i »Bal mandarina« 13. prosinca u Opuzenu u organizaciji Županije. »Poljoprivreda uz turizam mora dobiti dostojno mjesto u županijskom proračunu«, istaknula je županica Mira Buconić.

Certifikat od 2006.

Voće po kojem se dolina Neretve prepoznaje, mandarina, sezonu završava rekordno. Proizvođači, među kojima se oni veći udružuju, ovu su godinu imali više od 50.000 tona ovih plodova zahvaljujući kojima su ostvarili, a podatak je objavljen na Poglavarstvu, financijski rezultat od oko jedne milijarde kuna.

Proizvođači mandarine, naime, još od 2006. posjeduju certifikat koji treba obnavljati svake godine, odnosno analizirati plodove na ostatke pesticida, a neretvanska mandarina je i prvi proizvod certificiran po »GlobalGAP« standardu kojim se zadovoljavaju uvjeti velikih trgovačkih lanaca EU-a.

Higijenska ispravnost

Prvi koraci s 28 proizvođača učinjeni su prije dvije godine, lani ih je certificirano još 38, dok je ove godine broj proizvođača zaokružen na 70 i danas neretvanska udruga voćara »Mandarina Opuzen« ima u 'GlobalGAP' sustavu više od 6000 tona proizvedene mandarine.

Inače, 'GlobalGAP (EUREPGAP) neprofitabilnu organizaciju osnovali su veliki trgovački lanci 1997. godine. Cilj je zaštita njihovih potrošača, te se među ostalim zahtijeva proizvodnja higijenski ispravne hrane po kriteriju HACPP sustava, primjena kontrolirane agrotehnike, smanjivanje negativnog utjecaja poljoprivredne proizvodnje na okoliš te osiguranje minimalne higijene radnika i poljoprivrednih gazdinstava.
Katarina Bulić