Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište citrusa
  • 11.09.2022. 18:00

Gljivična bolest zaustavila isporuke naranče u EU: Ugrozila bi agrume i druge biljke

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda

Foto: Depositphotos/ninefar
  • 389
  • 37
  • 0

Južna Afrika će od 16. rujna dobrovoljno zaustaviti isporuke kultivara Valencijska naranča u Europsku uniju iz područja zahvaćenih gljivičnom bolešću poznatom kao citrusna crna mrlja, izvjestio je Radarr Africa.

Radi se o bolesti koja stvara oštećenja na kori, ali ne dovodi do propadanja ploda.

U pitanju su održivost i profitabilnost

Odluka da se obustavi izvoz u EU uslijedila je nakon 10 incidenata u kojima je gljivična bolest otkrivena na južnoafričkim agrumima. 

Udruga uzgajivača citrusa Južne Afrike CGA kaže da će se zatvaranje tržišta odvijati postupno, pri čemu će posljednji dan inspekcije u sjevernim regijama biti 16. rujna, dok su završne inspekcije u dolini Gamtoos, East Cape Midlands te dolini rijeke Sundays zakazane za 23. rujna.

"Ovo predstavlja veliku prijetnju održivosti i profitabilnosti sektora. Ugroženo je 130.000 radnih mjesta i godišnja financijska dobit", kaže Justin Chadwick, izvršni direktor CGA.

Naglašavaju da je ovo još jedan udarac uzgajivačima koji su se suočili s jednom od najizazovnijih sezona do sada, ali nastavak pristupa tržištu EU na duži rok mora biti prioritet. Chadwick je naveo da je ova odluka dokaz da se fitosanitarni CBS sustav za smanjenje rizika u Južnoj Africi efikasno primjenjuje.

Očekuje se da će do kraja sezone 2022. biti isporučeno 167,2 milijuna kartonskih kutija agruma, što je 3,3 milijuna manje nego što se predviđalo na početku sezone. Lokalni uzgajivači su suočeni sa značajnim gubitkom u ovoj godini.

CGA vjeruje da će samo 20 posto uzgajivača citrusa postići prinos iznad rentabilnosti na kraju sezone 2022. godine. Dodatni pritisak je rast troškova proizvodnje.

Cijene gnojiva su porasle za nešto više od 56 posto između 2020. i 2021., a goriva za 53 posto. Cijena prijevoza je dostigla rekordne prinose, a povećanje za brodske linije je iznosilo 128 posto između prvog kvartala 2020. i prvog kvartala 2022. godine.

Odlukom je ugroženo 130.000 radnih mjesta (Foto: Depositphotos/edu1971)

Iznenadna promjena EU pravila

Ovaj slučaj traje već mjesecima. Naime, Južna Afrika je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji WTO nakon što je EU u srpnju uvela nove zahtjeve za sigurnost biljaka i zdravlja za koje proizvođači naranče kažu da ugrožavaju njihov opstanak.

Na situaciju su dodatno utjecali novi propisi protiv lažnog moljca. Prema mišljenju CGA ovi propisi su bili neopravdani i nepravedni.

Nove mjere zahtijevaju od južnoafričkih farmera da primjene ekstremno niske temperature na sve naranče vezane za Evropu i drže plodove na temperaturama od dva stupnja Celzijusa ili niže 25 dana. Ali, CGA kaže da je takva mjera nepotrebna jer zemlja već ima svoj vlastiti način sprječavanja zaraze.

Španjolsko udruženje poljoprivrednika iz Valensije AVA-ASAJA se snažno protivilo odobrenju uvoza 2.000 kontejnera s citrusima koji su bili zaustavljeni na granici EU. Cristobal Aguado je tvrdio da je to nedopustiv skandal, poniženje Unije i prijetnja fitosanitarnoj sigurnosti agruma i drugih vrsta drveća u Europi.

Podsjetio je na nedavno presretanje pošiljki naranči i mandarina iz Južne Afrike namijenjenih Europskoj uniji koje su bile zaražene lažnim jabučnim moljcem Thaumatotibia leucotreta i crnom pjegavosti Phyllosticta citricarpa, dva karantenska organizma koja nisu pronađena u Europi, čije bi unošenje izazvalo milijune gubitaka. Osim južnog voća bile bi pogođene i druge vrste: vinova loza, rajčice, ruže, hrast.


Tagovi

Uvoz Citrusna crna mrlja Zabrana Gljivična bolest Naranče Agrumi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.