Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prastare masline
  • 12.04.2017. 13:00

Getsemanski vrt čuva sorte iz doba Krista

Znanstvenici iznenađeni otkrićem: sve Isusove masline iz Getsemanskog vrta su - iste sorte!

Foto: pixanay.com,
  • 3.598
  • 305
  • 0

Vjerojatno ni jedne masline na svijetu nemaju tako globalnu slavu kao masline iz Getsemanskog vrta u podnožju Maslinske gore u Jeruzalemu.

Biblija kaže da je Isusova muka počela upravo uz masline u Getsemanskom vrtu. Nakon Posljednje večere, Isus je s apostolima otišao u Getsemanski vrt, koji je dobio ime upravo po tijesku za ulje, i tamo se molio prije raspeća i muke.

Masline svjedočile počecima kršćanstva

Sve su to poznate stvari, dio kulture svijeta i vjere mnogih i zašto odjednom ova priča? Zato što ima novih otkrića vezanih uz te prastare masline koje su svjedočile počecima kršćanstva jednako kako svjedoče i današnjem vremenu.

Do danas je na ovom posebnom mjestu u podnožju Maslinske gore kroz tisuće godina preživjelo osam maslina. Oko impresivnih starih stabala, vršnjaka Biblije, danas hodaju turisti i hodočasnici.

Što je to novo otkriveno? Znanstvenici su nedavno otkrili da su ova stabla koja se nalaze u Getsemanskom vrtu, jedna od najstarijih stabala maslina na svijetu, zapravo jedne te iste sorte! Iznenađenje je potpuno.

Stabla iste sorte stara nekoliko milenija

"Jako je zanimljivo da se prije više tisuća godina netko bavio vegetativnim razmnožavanjem i da se u jednom vrtu nalaze apsolutno identična stabla, stabla iste sorte stara nekoliko milenija", vele u znanstvenim krugovima.

U prvom genetskom i morfološkom istraživanju najmodernijim sredstvima i načinima osam stabala maslina u Getsemanskom vrtu, koje je nedavno završeno, odmah su uočene minimalne razlike među ovim prastarim stablima maslina.

Napravljene su DNA i druge analize, uspoređeni rezultati i ispalo je da su te masline - iste. Svih osam tih do danas sačuvanih maslina u Getsemanskom vrtu, maslina pod kojima se i Isus odmarao, a žive gledaju i nas današnje, nastalo je od jedne masline, jednoga genotipa.

Impresivne masline iz doba Krista još nam, izgleda, imaju štošta važno reći.

Autor: Meri Šilović, Foto: pixanay.com, 9196


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Znanstvenici Getsemanski vrt Prastare masline Genotip

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]