Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 09.09.2019. 12:00

Folijarnim tretmanom nakon berbe, a prije opadanja lišća potaknite više prinose

Nahranite svoje višegodišnje nasade novom generacijom vrhunskih folijarnih gnojiva YaraVita i oni će vam uzvratiti vrhunskim prinosom!

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 1.377
  • 91
  • 0

U godinama kao što je bila 2019. kada su nepovoljni vremenski uvjeti bili vrlo česti, a biljke su podnijele stresne periode ekstremne suše kao i visoke vlage, folijarna gnojidba nakon berbe, a prije pada lista mjera je koja se ne bi smjela izostaviti. Folijarnom gnojidbom na vrlo specifičan i efikasan način poboljšavamo kondiciju višegodišnjih nasada, a rezultati su vidljivi već u prvim danima kretanja nove vegetacije. 

Hranjiva koja se folijarno unesu nakon berbe akumuliraju se unutar debla, te ih biljka koristi na početku vegetacije. Znanstvenim istraživanjima je dokazano da se svi makro, mikro i mezoelementi nakon berbe i prije opadanja lista translociraju iz lista u korijen, koru i pup. To se događa u razdoblju 2-3 tjedna nakon berbe i prije opadanja lista te služe kao jedini izvor hranjiva u kretanju vegetacije dok su aktivnosti korijena smanjene te samim time nedovoljne za novi vegetativni porast. Izrazito je važno odraditi folijarni tretman u ovom periodu, samim time osiguravamo dovoljnu količinu za start iduće vegetacije što rezultira ujednačenijim kretanjem vegetacije, ujednačenijom cvatnjom te olakšava mnoge pomo i agrotehničke zahvate u vašem nasadu.

YaraVita™ Frutrel i Mediterano posebno formulirana folijarna gnojiva

Budući da usvajanje hranjiva putem korijena u proljeće ovisi o više faktora (temperatura zemljišta, temperatura zraka, fenofaza biljke), njihovo značajnije usvajanje događa se uglavnom tek poslije cvatnje odnosno 45-60 dana od starta vegetacije ovisno o sorti. Dakle, bubrenje pupoljaka, cvatnja i zametanje plodova odvijaju se uglavnom na osnovu rezervnih tvari koje je biljka uskladištila u prethodnoj vegetaciji.

Dušik, fosfor, kalcij, magnezij, cink i bor koji se nalaze u YaraVita™ Frutrel i Mediterano čine ove proizvode najkompletnijim folijarnim gnojivima na tržištu. Ova folijarna gnojiva nalaze se u ponudi tvrtke Colić-Trade te osiguravaju da biljka usvoji hranjiva čak i ako nedugo nakon aplikacije padne kiša. Poboljšivači suspenzije, natopljenosti, prijemčivosti te poboljšivači usvajanja hranjiva glavni su aduti ovih gnojiva čime su svrstani u sam vrh folijarnih gnojiva!

Elementi sadržani u YaraVita™ Frutrel i Mediterano ispunjavaju sve zahtjeve za mikro i makroelementima, a nasad spremno ulazi u sljedeću sezonu:

Poboljšivači suspenzije, natopljenosti, prijemčivosti te poboljšivači usvajanja hranjiva glavni su aduti ovih gnojiva čime su svrstani u sam vrh folijarnih gnojiva!

  • Dušik (N) koji je usvojen prije pada lišća akumulira se u drvenastim dijelovima u obliku proteina i aminokiselina, a 3 tjedna prije pupanja translocira se dalje za novi vegetativan porast.
  • Fosfor (P) biljka počinje translocirati 3 tjedna prije pupanja što nakon određenog vremena dovodi do nedostatka istog u biljnim rezervama. Za biljku je važno da ima fosfora u rezervi. 
  • Magnezij (Mg) koji je potreban do početka fenofaze pupanja biljka koristi iz vlastitih rezervi jer se sadržaj Mg u biljci ne povećava do 3 tjedna od početka pupanja. Magnezij kao element zaslužan je za sve metaboličke procese u biljci.
  • Bor (B) je isto ključan u početku kretanja nove vegetacije, a biljka se opskrbljuje borom iz rezervi. Aplikacija bora je važna jer osigurava pravilnu cvatnju i oplodnju te smanjuje rehuljavost grozdova.

Nahranite svoje višegodišnje nasade novom generacijom vrhunskih folijarnih gnojiva YaraVita i oni će vam uzvratiti vrhunskim prinosom.

Preporučena primjena: 5-10 l/ha na maslinama, u voćnjacima, vinogradima, plodovitom povrću i voću prije i nakon cvatnje, te nakon berbe, a prije opadanja lišća.

Za više informacija o YaraVita folijarnim gnojivima, obratitite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Colić-Trade YaraVita Folijarna gnojiva Opadanje lišća Prinos Berba Dušik Fosfor Magnezij Bor


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić