Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 03.05.2017. 12:00

Folijarna prihrana voćaka i maslina

Optimalnom gnojidbom voćaka i maslina Fertinama putem lista i ploda omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranjivima čime se osigurava optimalna snaga rasta i kvalitetni i zdravi plodovi.

  • 2.126
  • 124
  • 0

Folijarna prihrana podrazumijeva opskrbu putem lista, mladice ali i ploda, čime se omogućuje brzo i lako snabdijevanje hranivima. Visoku opravdanost folijarne prihrane čine njeni rezultati u prilikama smanjenog ili onemogućenog dotoka hraniva iz korijena.

Uzroci slabog usvajanja hraniva putem korijena mogu biti brojni; nedostatak vlage - suša, niske temperature, neplodno tlo, visok stupanj vezanja hraniva u tlu, gubici ispiranjem, niske temperature tla te ograničen, povrijeđen ili bolestan korijenov sustav. Isto tako visoke temperature i intenzivan rast iscrpljuju voćke i nameću potrebu za dodavanjem mikro i makro hraniva putem otopina.

Fertina s mikro i makro hranivima

U svojoj paleti, Petrokemija nudi hranjive otopine Fertine koje u svom sastavu sadrže makro, sekundarna i mikro hraniva. Od osnovnih makro hranjiva to su dušik (N), fosfor (P2O5), kalij (K2O), od sekundarnih kalcij (Ca) i magnezij (Mg) te mikrohraniva bor (B), željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn) i cink (Zn). Ova hraniva često nedostaju u ishrani biljaka i neophodna su za postizanje dobre kvalitete, sigurnih i visokih prinosa uzgajanih kultura.

Fertina V opskrbljuje biljku i plod makro i mikro hranivima. Sadrži dušik (N) 4%, fosfor (P2O5) 7%, kalij (K2O) 9%, bor (B) 0,2%, bakar (Cu) 0,002%, željezo (Fe) 0,02%, mangan (Mn) 0,01%, cink (Zn) 0,02%. Namijenjena je svim voćkama (maslinama). Primjenom Fertine V postiže se veći i kvalitetniji plod, viši sadržaj suhe tvari te bolja obojenost plodova.

Prskati u jutarnjim ili večernjim satima

Kod mladih voćaka osigurava pravilan rast i razvoj vegetativnih organa uz brzu opskrbu lako pristupačnim hranivima. Isto tako, primjenjuje se i nakon većih stresnih situacija poput suše, bolesti, tuče kada je potreban brz oporavak voćke. Prva primjena Fertine V slijedi nakon formiranja lisne mase. Sljedeća tretiranja mogu se obavljati svakih 10-14 dana. Prskanje se obavlja u 2%-tnom koncentracijom (2 litre Fertine V na 100 litara vode). Broj prskanja kreće se od 4-8 puta. Primjenjivati se može zajedno sa zaštitnim sredstvima, a prskati treba u jutarnjim ili večernjim satima, a nikako po jakom suncu.

Folijarna prihrana omogućava brzo i lako snabdijevanje hranivima

Fertina Ca je nezaobilazna u uzgoju voćaka (i maslina) na kiselom tlu, a posebice kod jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve i marelice. Predstavlja izvor dušika (N) 8% i kalcija (CaO) 12%. Učestalom primjenom Fertine Ca postiže se čvrst i zdrav plod, a na taj način umanjuje se i sprječava pojava lenticelarnih i gorkih pjega, posmeđenje, staklavost te kasnije propadanje plodova. Plodove prskamo Fertinom Ca 14 dana nakon zametanja pa sve do berbe u koncentraciji 1-2% otopine (1-2 litre Fertine Ca na 100 litara vode).

Fertina B za pravilan rast i razvoj

Fertina B predstavlja izvor bora (B) 4% i dušika (N) 3%. Bor utječe na pokretljivost polena, a time i na bolju oplodnju. Osim oplodnje, bor iz Fertine B omogućuje pravilan rast i razvoj ploda. Pri nedostatku bora plodovi voća (i masline) sitni su, nerazvijeni s deformacijama i plutastim nakupinama. Prskanja Fertinom B tijekom rasta ploda povisuju nakupljanje suhe tvari, šećera i ulja što doprinosi boljoj kakvoći plodova. Prva primjena Fertine B u voćaka, slijedi prije cvatnje (u stadiju pupova) dok sljedeće 1-4 primjene tijekom rasta ploda.

Optimalnom gnojidbom voćaka i maslina Fertinama putem lista i ploda omogućit će se neprekidna opskrba biljnim hranjivima čime se osigurava optimalna snaga rasta i kvalitetni i zdravi plodovi.

U maslinicima prvo prskanje Fertinom B obavlja se dva tjedna prije cvatnje. Ukoliko se maslinici nalaze na karbonatnom tlu, tretiranja s Fertinom B mogu započeti i ranije u veljači ili ožujku. Prskanje se obavlja u 1%-tnom koncentracijom (1 litra Fertine B na 100 litara vode). Primjenjivati se može zajedno sa zaštitnim sredstvima, a prskati treba u jutarnjim ili večernjim satima, a nikako po jakom suncu.

Fertinom Fe protiv žućenja lišća

Fertina Fe predstavlja otopinu 6% željeza (Fe) i namijenjena je za suzbijanje žućenja lišća uslijed nedostatka željeza. Primjenom Fertine Fe omogućuje se intenzivnija obojenost zelenom bojom kod maslina i pojedinih sorata jabuke (Granny Smith). Na karbonatnim tlima gdje je željezo nedostupno biljci, voćke (masline) ostaju blijede, slabije kondicije, uz smanjeni rast cvjetnih pupova te sa sitnim i manje sočnim plodovima. Fertinom Fe omogućuje se kontinuirana opskrba željezom, nesmetan razvoj ploda, krupan i intenzivno obojen plod. U slučaju kloroze potrebno je obaviti prskanje s Fertinom Fe u koncentraciji 0,2% (kod voćaka) i 0,5% kod maslina (200 ili 500 ml Fertine Fe/100 litara vode) svakih 14 dana do nestanka simptoma žućenja.

Fertina R sadrži makro i mikro hranjiva (10% dušika, 5% kalija, 2% magnezija, 0,5% bora i 3% cinka). Može se nadopunjavati s Fertinom Fe i Fertinom B na karbonatnim tima, ali i tamo gdje nedostaje cink. Primjenjuje se u 2% otopini 2-6 puta tijekom vegetacije.

Za više informacija o gnojidbi voćaka i maslina, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Folijarna prihrana Voćnjak Fertina Masline Plod Kvaliteta Prinos


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]