Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitoplazma europske žutice koštičavog voća
  • 10.09.2015. 09:10

Fitoplazma uništava nasade marelica u OBŽ!

Prije dvije godine, proizvođači marelica s područja Osječko-baranjske županije primijetili su da im je većinu nasada zahvatila opasna bolest, no Zavod za zaštitu bilja RH, odbija im dati preporuke i savjete.

  • 877
  • 145
  • 0

"Tijekom 2014. i 2015. godine u voćnjacima i na okućnicama Osječko-baranjske županije osušilo se preko 8.000 stabala marelica.

Budući da smo vlasnici nasada 3 ha marelica i da nam se osušilo 40% nasada, a u dogovoru s više od 20 drugih voćara, koji su također imali ogromne štete, stupili smo u kontakt s državnim tijelom nadležnim za zdravlje bilja u RH odnosno Zavodom za zaštitu bilja s ciljem da se utvrdi pravi uzrok sušenja marelica".

Početak je to pisma koje nam je poslao Vladimir Blagus, proizvođač marelica iz Belog Manastira. Ostatak pisma prenosimo u cijelosti.

Uzeli su premalo uzoraka s još manje lokacija

Blagus: Marelice nam se suše i nikom ništa!

"Uzimanje uzoraka izvršio je čelnik Odjela za biljno zdravstvo Dario Ivić, 05. lipnja 2015. godine. Izuzeto je samo 20 uzoraka s četiri lokacije u Baranji, od spomenutih 8.000 stabala na više od 40 lokacija. I na samo tako malom broju, laboratorijskim analizama utvrđeno je, da na 20% uzoraka, postoje vrlo opasni mikroorganizmi, Fitoplazme europske žutice koštičavog voća (ESFY).

Radi se o karantenskoj fitoplazmi čije postojanje u voćnjacima zahtijeva određeno postupanje i nadzor sukladno Zakonu i ostalim provedbenim aktima. Između ostaloga, predviđena je i karantena, kako bi se spriječilo njezino širenje, ukoliko se utvrdi da je ista zahvatila 20% i više stabala.

Iako nam je obećano da ćemo dobiti laboratorijske rezultate i preporuke za daljnje postupanje s nasadima marelica, kao što su vađenje stabala ili nekakvi oblici rekonstrukcije voćnjaka, nismo ih dobili, unatoč tromjesečnom traženju. Usmenu povrdu o postojanju fitoplazme dobili smo od dr. Ivića, Ivane Križanac, rukovoditeljice Odjela za dijagnostiku i analitiku i predstojnice Zavoda Adrijane Novak. Prema tvrdnji predstojnice, pismeni nalaz nećemo niti dobiti "jer se radi o karantencu".

Želimo zaštititi marelice, no stručnjaci nas ignoriraju

Iako prolazi četvrti mjesec od uzimanja uzoraka, zaprepašćuju nas brojne činjenice koje govore o krajnjoj neozbiljnosti Zavoda za zaštitu bilja:

  • zašto Zavod, kad je utvrdio postojanje ovog opasnog mikroorganizma, nije nastavio uzimanje uzoraka s ostalih lokacija na području Osječko-baranjske županije, odnosno Osijeka, Aljmaša i Erduta, gdje je na pojedinim lokacijama osušeno od 30 do 80% stabala,
  • Zavod je dužan rezultate analize i kopije zapisnika dostaviti Sektoru fitosanitarne politike i Sektoru fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede. Oni to nisu učinili niti tri mjeseca nakon uzimanja uzoraka,
  • zašto se Zavod nije oglasio, a potvrđeno je da niti neće, s nekakvim preporukama voćarima za buduća postupanja s nasadima marelica, iako su upoznati da se sušenje stabala i dalje nezaustavljivo nastavlja te
  • zašto Zavod nije pokrenuo nikakve izvide vezane za utvrđivanje mjesta porijekla fitoplazme (kada fitoplazmu unesete u voćnjak, istu sa stabla na stablo prenosi buha).

​Obraćamo se javnosti, jer više ne znamo što poduzeti

Suočeni s činjenicom da Zavod neće učiniti ništa u razumnom roku, prisiljeni smo se obratiti javnosti, Ministarstvu poljoprivrede i Osječko-baranjskoj županiji te skrenuti pozornost na ovaj problem odnosno postojanje fitoplazme, koja prijeti ne samo marelicama već i ostalom koštičavom voću.

Tražimo od ministra poljoprivrede i osječko-baranjskog župana, da pokrenu sve dostupne mehanizme kako bi se problem riješio i suzbio ovaj opasni mikroorganizam", ističe na kraju svojega pisma Vladimir Blagus, proizvođač marelica iz Belog Manastira.

Pokušat ćemo što prije čuti i drugu, prozvanu stranu, odnosno Zavod za zaštitu bilja RH.


Tagovi

Sušenje marelica Osječko-baranjska županija Zavod za zaštitu bilja Vladimir Blagus Beli Manastir Uzimanje uzoraka Fitoplazma europske žutice Karantena Dario Ivić Ivana Križanac Andrijana Novak Osijek Aljmaš Erdut Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.