Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.05.2015. 10:00
  • Zagrebačka

Energetski biostimulatori za zaštitu jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 158
  • 9
  • 0

Tijekom jučerašnjeg dana na području Zagrebačke županije konkretnije, Svetoga Ivana Zeline i Velike Gorice, zabilježeno je olujno nevrijeme s tučom. U nasadima jabuka stradalima od tuče, preporučujemo primjenu pripravaka na osnovi kaptana, primjerice, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor. Za bolje zacjeljivanje nastalih oštećenja u voćnjacima, moguća je primjena energetskih biostimulatora Poly-Amin ili Drin.

Veći učinak preporučenog tretiranja, bit će ukoliko se ono provede u roku 24 sata nakon tuče. Primjenu biostimulatora moguće je ponoviti za pet do sedam dana.

U narednim danima prognostičari najavljuju kišovito vrijeme, pa čim vremenski uvjeti dopuste, savjetujemo voćarima da obave zaštitu protiv krastavosti jabuke nekim od sistemičnih pripravaka u kombinaciji sa kontaktnim. Od sistemika možete upotrijebiti Indar 5 EW, Score 250 EC, Domark 40 ME, Fond 12 E, Difcor ili Scissor EC. Navedeni pripravci suzbijaju i pepelnicu. Ako u nasadima ima izbojaka koji su već zaraženi pepelnicom. treba ih mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i zapaliti.

Za suzbijanje jabučnog savijača i minera, predlažemo primjenu insekticida Mospilan 20 SP ili Calypso SC 480.

Kod odabira pripravaka dajte prednost onima koje ste do sada najmanje puta koristili.

Podsjećamo proizvođače u integriranoj proizvodnji da se pridržavaju ograničenja vezanih uz primjenu sredstava za zaštitu bilja navedenim u Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju. Vodite evidenciju o korištenju sredstava, a ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na adresi.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Tuča Nevrijeme Velika Gorica Pepelnica Jabuke Integrirana proizvodnja Krastavost Savjeti Calypso SC 480 Zagrebačka županija Savjetodavna služba Preporuke Domark 40 ME Kaptan Marija Prnjak Sv. Ivan Zelina Drin Energetski biostimulatori


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]