Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 09.02.2016. 12:20

Ekstra djevičanske patvorine na hrvatskom tržištu

Većina ekstra djevičanskih maslinovih ulja s hrvatskih polica, to zapravo nije.

Foto: digicomphoto/bigstock.com
  • 463
  • 46
  • 0

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede prošle je godine kontrolirala 20 ekstra djevičanskih maslinovih ulja, od kojih su uzorke za njih sedam uzeli u uljarama, a za 13 u trgovačkim lancima.

Tekst kakvoće nije prošlo čak šest ulja, jer nisu odgovarala zadanim parametrima autentičnosti, kvalitete i senzorskom ispitivanju. I kod ulja OPG-ova i onih uvoznih, radilo se o miješanju kvalitetnog ulja s lošim, a prodavala su se pod skupo ekstra djevičansko. Proizvođači uvoznih su iz Italije i Španjolske.

Domaćim proizvođačima je u interesu da se otkriju oni koji varaju kupce

Italija: Uljari varali na kvaliteti maslinovog ulja

Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, ističe kako većina ozbiljnih hrvatskih proizvođača svoja ulja daje na analizu prije no što ih počnu prodavati. Priča se kako i sami naši uljari znaju da među njima ima i onih koji doslovno kupuju jeftina strana maslinova ulja u trgovačkim centrima, kod kuće ih prepakiraju i dalje prodaju kao ekstra djevičanska. Pa je radi toga i uljarima u interesu da se među njima napravi red.

Teško ćemo se zaštititi od stranih nekvalitetnih ulja

Ipak na lažnim ekstra djevičanskim uljima koja imaju tu etiketu, ali ni približno nisu takva, ogromnu zaradu imaju trgovački lanci. Jer neki nekvalitetna ulja prodaju čak i po stotinjak i više kuna za litru. Nije utjeha, no Hrvatska nije jedina zemlja koja s tim ima problema. U Italiji je, primjerice, inspekcija nedavno zaplijenila čak dva milijuna litara lažnog maslinovog ulja, koje se prodavalo kao vrhunski proizvod talijanske kvalitete, a zapravo je bilo mješavina jeftinih španjolskih i grčkih ulja.

Foto: digicomphoto/bigstock.com


Tagovi

Poljoprivredna inspekcija Ekstra djevičansko Maslinovo ulje Senzorsko ispitivanje Ivica Ljubenkov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]