Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 15.05.2014. 10:45

Ekološko suzbijanje jabučnog savijača

Sredstvo Granupom® je kompatibilno s programima integrirane zaštite u voćarstvu i dozvoljeno je u ekološkoj proizvodnji. Radi se o insekticidu za kontrolu jabučnog savijača (Cydia pomonella)

  • 1.844
  • 92
  • 0

Efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača vrši se biološkim sredstvom za zaštitu Granupom®. Ovo sredstvo sadrži novi izolirani granulozni virus (2,2x1013 granula/l) kojim se prekida poznata otpornost jabučnog savijača i postiže visoka djelotvornost.

Jabučni savijač (Cydia pomonella) najopasniji je štetnik nasada jabuka, a napada i ostale vrste kao što su kruške, dunje, marelice, orah i dr. To je leptir sive boje s karakterističnom šarom na stražnjim krilima dužine 7-9 mm i raspona krila 15-20 mm. Ima dvije generacije godišnje i to vrlo brojnih populacija. Prve generacije pojavljuju se, ovisno o vremenskim prilikama i temperaturama tijekom zime, a kada su zime posebno blage, već u drugoj polovici travnja. No, u zadnje vrijeme zbog promjene klimatskih prilika često dolazi do preklapanja generacija i pojave većeg broja generacija (najviše leptira ima krajem svibnja). Mužjaci se pojavljuju puno ranije nego ženke, a kopulirati i odlagati jaja mogu navečer kad su temperature iznad 15oC. Brzo nakon pojave leptira ženka izleže od 60-80 jajašca na list.

Šteta od jabučnog savijača
Šteta od jabučnog savijača

Nakon 8-10 dana izlegu se gusjenice koje čine štetu ubušujući se u plod, najčešće kod čašice i peteljke ploda ili na mjestu dodira ploda s lišćem. Osobito veliku štetu čine gusjenice druge generacije jer su mnogobrojnije.

Djelovanje insekticida Granupom®

Granupom® djeluje isključivo na probavni trakt gusjenica jabučnog savijača i nema kontaktnog djelovanja. S obzirom da su gusjenice kratko vrijeme izložene djelovanju Granupoma (dok se ne ubuše u plod), potrebno je pomoću feromona pratiti let leptira i nakon signalizacije kritičnog broja (3-4 leptira) jabučnog savijača, odrediti optimalni rok tretiranja. O terminima prskanja preporučljivo je savjetovanje s regionalnom savjetodavnom službom za zaštitu bilja.

Primjena sredstva Granupom®

Primjena Granupom-a vrši se prije nego se iz jaja izlegu gusjenice. Dok traže plod, gusjenice u probavni trakt unose granulozni virus. Da bi se to postiglo listovi i plodovi moraju biti dobro prekriveni sredstvom. Uskoro po uzimanju virusa, gusjenice prestaju s hranjenjem i ugibaju. Preporučuje se sredstvo primijeniti predvečer jer se virus inaktivira UV zračenjem sunčevog svijetla, a to znači da sunčani dani utječu na perzistentnost, tj. razgradnju virusa. Stoga je potrebno nakon nekoliko (6-8) sunčanih dana ponoviti tretiranje. Sredstvo se primjenjuje u količini od 150 ml/ha po metru visine krošnje uz najmanje 500 litara vode po hektaru. Razmak između tretiranja je 6-10 dana. Sredstvo se smije primjenjivati za vrijeme leta pčela, uz obavezno pridržavanje uputa o primjeni na etiketi i ne utječe na prirodne neprijatelje štetnika.

Sredstvo Granupom® je kompatibilno s programima integrirane zaštite u voćarstvu i dozvoljeno je u ekološkoj proizvodnji.

Za Pro-eco, Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.


Tagovi

Zaštita jabuke Jabučni savijač Biološki insekticid Granupom Pro-eco Ljiljana Tomašević Ekološka proizvodnja


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]