Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 22.05.2017. 13:00

Efikasno i ekološko suzbijanje jabučnog savijača

Za efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača upotrijebite biološko sredstvo za zaštitu Granupom®!

  • 2.318
  • 112
  • 0

Jabučni savijač (Cydia pomonella) najopasniji je štetnik nasada jabuka, a napada i ostale vrste kao što su kruške, dunje, marelice, orah i dr. To je leptir sive boje s karakterističnom šarom na stražnjim krilima dužine 7-9 mm i raspona krila 15-20 mm. Ima dvije generacije godišnje i to vrlo brojnih populacija.

Prve generacije pojavljuju se, ovisno o vremenskim prilikama i temperaturama tijekom zime, a kada su zime posebno blage, već u drugoj polovici travnja. No, u zadnje vrijeme zbog promjene klimatskih prilika često dolazi do preklapanja generacija i pojave većeg broja generacija (najviše leptira ima krajem svibnja).

Granupom za efikasno suzbijanje štetnika

Mužjaci se pojavljuju puno ranije nego ženke, a kopulirati i odlagati jaja mogu navečer kad su temperature iznad 15°C. Brzo nakon pojave leptira ženka izleže od 60-80 jajašca na list. Nakon 8-10 dana izlegu se gusjenice koje čine štetu ubušujući se u plod, najčešće kod čašice i peteljke ploda ili na mjestu dodira ploda s lišćem. Osobito veliku štetu čine gusjenice druge generacije jer su mnogobrojnije.

Za efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača upotrijebite biološko sredstvo za zaštitu Granupom® tvrtke Pro-eco.

Jabučni savijač

Granupom® sadrži novi izolirani granulozni virus (2,2×1013 granula/l) kojim se prekida poznata otpornost jabučnog savijača i postiže visoka djelotvornost.

Primjena Granupom-a

Granupom® djeluje isključivo na probavni trakt gusjenica jabučnog savijača i nema kontaktnog djelovanja. S obzirom da su gusjenice kratko vrijeme izložene djelovanju Granupoma (dok se ne ubuše u plod), potrebno je pomoću feromona pratiti let leptira i nakon signalizacije kritičnog broja (3-4 leptira) jabučnog savijača, odrediti optimalni rok tretiranja. O terminima prskanja preporučljivo je savjetovanje s regionalnom savjetodavnom službom za zaštitu bilja.

Primjena Granupom-a vrši se prije nego se iz jaja izlegu gusjenice. Dok traže plod, gusjenice u probavni trakt unose granulozni virus. Da bi se to postiglo listovi i plodovi moraju biti dobro prekriveni sredstvom. Uskoro po uzimanju virusa, gusjenice prestaju s hranjenjem i ugibaju. Preporučuje se sredstvo primijeniti predvečer jer se virus inaktivira UV zračenjem sunčevog svijetla, a to znači da sunčani dani utječu na perzistentnost, tj. razgradnju virusa. Stoga je potrebno nakon nekoliko (6-8) sunčanih dana ponoviti tretiranje.

Sredstvo Granupom® je kompatibilno s programima integrirane zaštite u voćarstvu i dozvoljeno je u ekološkoj proizvodnji.

Sredstvo se primjenjuje u količini od 150 ml/ha po metru visine krošnje uz najmanje 500 litara vode po hektaru. Razmak između tretiranja je 6-10 dana. Sredstvo se smije primjenjivati za vrijeme leta pčela, uz obavezno pridržavanje uputa o primjeni na etiketi, i ne utječe na prirodne neprijatelje štetnika.

Za više informacija o zaštiti jabuke od štetnika, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Pro-eco Granupom Zaštita Jabuka Jabučni savijač Leptir Primjena Ekološka proizvodnja


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]