Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 22.05.2017. 13:00

Efikasno i ekološko suzbijanje jabučnog savijača

Za efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača upotrijebite biološko sredstvo za zaštitu Granupom®!

  • 2.164
  • 112
  • 0

Jabučni savijač (Cydia pomonella) najopasniji je štetnik nasada jabuka, a napada i ostale vrste kao što su kruške, dunje, marelice, orah i dr. To je leptir sive boje s karakterističnom šarom na stražnjim krilima dužine 7-9 mm i raspona krila 15-20 mm. Ima dvije generacije godišnje i to vrlo brojnih populacija.

Prve generacije pojavljuju se, ovisno o vremenskim prilikama i temperaturama tijekom zime, a kada su zime posebno blage, već u drugoj polovici travnja. No, u zadnje vrijeme zbog promjene klimatskih prilika često dolazi do preklapanja generacija i pojave većeg broja generacija (najviše leptira ima krajem svibnja).

Granupom za efikasno suzbijanje štetnika

Mužjaci se pojavljuju puno ranije nego ženke, a kopulirati i odlagati jaja mogu navečer kad su temperature iznad 15°C. Brzo nakon pojave leptira ženka izleže od 60-80 jajašca na list. Nakon 8-10 dana izlegu se gusjenice koje čine štetu ubušujući se u plod, najčešće kod čašice i peteljke ploda ili na mjestu dodira ploda s lišćem. Osobito veliku štetu čine gusjenice druge generacije jer su mnogobrojnije.

Za efikasno i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabučnog savijača upotrijebite biološko sredstvo za zaštitu Granupom® tvrtke Pro-eco.

Jabučni savijač

Granupom® sadrži novi izolirani granulozni virus (2,2×1013 granula/l) kojim se prekida poznata otpornost jabučnog savijača i postiže visoka djelotvornost.

Primjena Granupom-a

Granupom® djeluje isključivo na probavni trakt gusjenica jabučnog savijača i nema kontaktnog djelovanja. S obzirom da su gusjenice kratko vrijeme izložene djelovanju Granupoma (dok se ne ubuše u plod), potrebno je pomoću feromona pratiti let leptira i nakon signalizacije kritičnog broja (3-4 leptira) jabučnog savijača, odrediti optimalni rok tretiranja. O terminima prskanja preporučljivo je savjetovanje s regionalnom savjetodavnom službom za zaštitu bilja.

Primjena Granupom-a vrši se prije nego se iz jaja izlegu gusjenice. Dok traže plod, gusjenice u probavni trakt unose granulozni virus. Da bi se to postiglo listovi i plodovi moraju biti dobro prekriveni sredstvom. Uskoro po uzimanju virusa, gusjenice prestaju s hranjenjem i ugibaju. Preporučuje se sredstvo primijeniti predvečer jer se virus inaktivira UV zračenjem sunčevog svijetla, a to znači da sunčani dani utječu na perzistentnost, tj. razgradnju virusa. Stoga je potrebno nakon nekoliko (6-8) sunčanih dana ponoviti tretiranje.

Sredstvo Granupom® je kompatibilno s programima integrirane zaštite u voćarstvu i dozvoljeno je u ekološkoj proizvodnji.

Sredstvo se primjenjuje u količini od 150 ml/ha po metru visine krošnje uz najmanje 500 litara vode po hektaru. Razmak između tretiranja je 6-10 dana. Sredstvo se smije primjenjivati za vrijeme leta pčela, uz obavezno pridržavanje uputa o primjeni na etiketi, i ne utječe na prirodne neprijatelje štetnika.

Za više informacija o zaštiti jabuke od štetnika, obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Pro-eco Granupom Zaštita Jabuka Jabučni savijač Leptir Primjena Ekološka proizvodnja


Partner