Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snježna oluja
  • 25.02.2021. 07:30

Duboki minusi "spržili" agrume i pretvorili ih u bljuzgu

Ledeni val koji je pogodio Teksas nanio je štetu proizvođačima citrusa u vrijednosti od 305 milijuna američkih dolara.

Foto: Depositphotos/GrigoryLugovoy3 (ilustracija)
  • 295
  • 64
  • 0

Snježna oluja koja je nedavno pogodila američku saveznu državu Teksas nanijela je ogromne štete tamošnjim poljoprivrednicima. "Uzgajivače agruma je ledeni val oštetio za najmanje 300 milijuna dolara", upozorio je guverner Greg Abbott u svom pismu kojim je zatražio pomoć od tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede.

On je, naime, citirao rane procjene udruge Texas Citrus Mutual Industry koje pokazuju kako su teksaški proizvođači citrusa pretrpjeli štetu u vrijednosti od oko 305 milijuna američkih dolara i to na području gradova Cameron, Hidalgo i Willacy.

Dale Murden, uzgajivač grejpa i predsjednik tvrtke Texas Citrus Mutual, rekao je za reuters da procjene predviđaju gubitke u ovoj godini, ali i potencijal da oštećena stabla smanje urod u sljedećoj.

"One noći kad se počelo smrzavati, razrezao sam jedan grejp. Odmah se vidjelo kako se led nakuplja u plodu i pretvara ga u bljuzgu", slikovito opisuje Murden i upozorava da će to voće početi trunuti i padati sa stabala čim temperature krenu rasti. "Ne samo da sam izgubio preostali urod, nego će on sljedeće godine biti ozbiljno ograničen", dodao je.

Cijene grejpa rast će za 10 posto?

Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), ta je država treća po veličini kada je u pitanju proizvodnja agruma, a ispred nje su samo Florida i Kalifornija. No, što se tiče uzgoja grejpa ona zauzima drugo mjesto.

Juan Anciso, stručnjak za hortikulturu agencije A&M AgriLife Extension iz Teksasa, izjavio je da je oko 80% uroda naranče i dvije trećine grejpa ubrano prije oluje. Unatoč tome, očekuje da će samo cijene grejpa skočiti za 10 posto u sljedećih mjesec dana, a prema istraživačkoj tvrtki Nielsen, one su već porasle za 7,7 posto od 13. veljače u odnosu na godinu prije.

"Oko 200 hektara limuna i limete ovdje proizvedenih bilo je gotovo u potpunosti uništeno jer su osjetljiviji na niske temperature od ostalih citrusa", dodao je Anciso rekavši da će se njihovi uzgajivači morati odlučiti hoće li ih opet saditi ili ne. "Ako i posade nova stabla trebat će tri do pet godine da te biljke krenu s plodonošenjem", upozorio je.

Osim citrusa, stradalo je i ostalo voće poput breskvi, jabuka, krušaka, šljiva i grožđa, a dr. Larry Steinm, stručnjak za hortikulturu u ranije spomenutoj agenciji napominje da se mogu očekivati niži prinosi. Osim toga stradale su i brojne povrtne kulture poput kupusa, blitve, cikle i celera.

Dakle, ova bi šteta mogla dodatno potisnuti inflaciju cijena hrane, koja je podsjetimo, porasla u cijelom svijetu zbog poremećaja u lancima opskrbe zbog pandemije, ali i radi potreba pojedinih država da si stvore zalihe osnovnih prehrambenih proizvoda.

Instagram/Dale Murden


Tagovi

Teksas Ledeni val SAD Citrusi Štete Smrzavanje Minusi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)