Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna inteligencija
  • 07.03.2021. 07:30

Dron broji cvjetove i plodove jagoda - pomoć u previđanju uroda?

Tijekom istraživanja prikupljene su zračne snimke usjeva jagoda, a algoritam je analizirao slike i izračunao broj plodova i cvjetova.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 292
  • 241
  • 0

Belgijski istraživački institut za prerađivačku industriju, Flanders Make razvio je dron koji se koristi za brojanje voća. Njihova bespilotna letjelica može brojati jagode iz zraka zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i tako pomoći proizvođačima da preciznije predvide koliki će im biti urod.

Osim toga, ona pomoću kamera i senzora može pratiti broj cvjetova, ali i zelenih plodova i na taj način računati očekivani prinos.

"Tijekom istraživanja prikupili smo zračne snimke usjeva jagoda, a naš algoritam analizirao je slike i izračunao je broj plodova i cvjetova", pojašnjava Rob Heylen, istraživač ove tvrtke. Istovremeno, kaže, obavili su i ručno brojanje. Na taj su način uspjeli utvrditi moguća odstupanja između broja digitalno prepoznatih cvjetova i stvarnog broja. "Budući da sada znamo razinu pogreške, u stanju smo vrlo precizno odrediti realni broj cvjetova na temelju prikupljenih slika pomoću dronova", napominje. 

Ključni čimbenik uspješnog prihvaćanja novih aplikacija za bespilotne letjelice u poslovnom svijetu je upotreba umjetne inteligencije, tvrde iz ove tvrtke. 

Broji i robu u skladištima?

Ista vrsta tehnologije se može koristiti za upravljanje zalihama, a ova je tvrtka u suradnji s Međunarodnom organizacijom za istraživanje i razvoj (IMEC) razvila dron koji se kreće između polica u skladištu brzinom od 4 metara u sekundi i broji zalihe. Na taj se način roba može brzo popisati.

"Ovaj sustav može autonomno skenirati zalihe robe u skladištu na dvije razine", kaže Jeroen Zegers, također istraživač u Flanders Makeu. "Koristimo digitalne kamere koje prepoznaju QR šifre na policama i paletama kako bi se napravio popis broja paleta", pojasnio je.

Kako bi vidjeli efekte digitalizacije svi moraju dobro odraditi svoju rolu

No, to nije sve, razvili su i drugu aplikaciju koja uz pomoć tehnologije laserskog skeniranja može brojati kutije na djelomično raspakiranoj paleti. "Ovaj posao je inače radno intenzivan, a uz ovaj sustav teče glatko i brzo", zaključili su.

Kako izgleda dron koji broji jagode pogledajte u videu:


Tagovi

Dron Prinosi jagoda Bespilotna letjelica Flanders Make Prinos Izračun


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]