Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcijski plan
  • 21.09.2018. 11:30

Donesen Akcijski plan sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe!

Sredozemna voćna muha štetnik je koji napada više od 240 vrsta bilja, a za naše područje najznačajniji domaćini su joj su mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška.

Foto: Bigstockphoto/Thomas Klee
  • 644
  • 37
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine, koji propisuje mjere monitoringa populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima te druge preventivne metode.

Sredozemna voćna muha, objašnjavaju iz Ministarstva, štetnik je koji napada više od 240 vrsta bilja, a za naše područje najznačajniji domaćini su joj su mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška.

Na snazi je i Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe –Ceratitis capitata (Wiedemann) kojom su propisane odgovarajuće fitosanitarne mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe.

"Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibenska, Zadarska i Istarska županija smatraju se ugroženim područjima u kojima je potrebno provoditi preventivne mjere sprječavanja širenja i suzbijanja ovog štetnika: redovito uklanjati samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe sa svojih posjeda, zapušten poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te prikupljati i zbrinjavati otpale plodove s tla. U Akcijskom planu nalaze se svi kontakti djelatnika različitih institucija koje rade na sprečavanju širenja sredozemne voćne muhe, koji mogu voćarima dati detaljne upute i savjete", zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Akcijski plan Sredozemna voćna muha Štetnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)