Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena jagoda
  • 24.05.2017. 16:30

Domaće jagode na poljskim tržnicama duplo skuplje

Trgovine s jagodama su poluprazne, a ono malo što ih ima prodaju se po strašno visokim cijenama. Raspon cijena je od 22 zlota (preko pet eura) u Varšavi do 32 zlota (7,5 eura) u Poznanju.

Foto: pexels.com
  • 1.979
  • 110
  • 0

U Poljskoj je jagoda jedna od najomiljenijih vrsta voća, ali sudeći prema prvim jagodama na poljskim tržnicama, uzimat će se kao lijek - u malim količinama, ne samo zato što su slabo rodile, već i zbog vrlo visoke cijene.

Kako piše poljski portal Fakt24, cijena domaćih jagoda je duplo veća nego lani i prve jagode koje su se nudile na tržnici u jednom mjestu kraj Varšave, prodavale su se po 20 zlota za kilogram (gotovo 5 eura) i usto, kako je primijetio novinar ovog portala, bilo ih je vrlo malo i bile su nedozrele, ali to ljubiteljima jagoda nije smetalo. Fakt24 posjeća da su jagode u svibnju prošle godine Poljaci mogli kupiti za 8 do 12 zlota (otprilike 2-3 eura).

Vrijeme u Poljskoj nije bilo naklonjeno voćarima

Portal navodi kako Poljaci cijelu godinu čekaju da blaguju svoje domaće jagode, a sada si ih ne mogu priuštiti. Zašto je tome tako, objašnjava Tadeusz Wiadrowski, 58-godišnji prodavač na jednoj od varšavskih tržnica.

"Sve je to zbog lošeg vremena. Puno plantaža je potopljeno zbog jakih kiša i većina voća je uništena. Također je svoje napravio mraz i hladnoća do 6 stupnjeva ispod ništice, a i malo je sunca bilo početkom svibnja kada je jagodi najpotrebnije. Malo što smo uspjeli spasiti. Pred nama je slaba sezone. Bit će kratka, a plodovi će biti dragocjeni", kaže Tadeusz, koji već godinama prodaje jagode u Varšavi. Sada su, kažu trgovci, trgovine s jagodama poluprazne, a ono malo što ih ima prodaju se po strašno visokim cijenama. Raspon cijena jagoda je od 22 zlota (preko pet eura) u Varšavi do 32 zlota (7,5 eura) u Poznanju.

No, upola jeftinije su jagode uvezene iz Mađarske, Španjolske ili Grčke, ali Poljaci najviše vole one uzgajane na poljima domaćih jagodara pa 42-godišnja Agata Wronska kaže kako je do sada uvijek kupovala domaće jagode.

"Sada ću morati kupovati one uvezene, ali nije to ni blizu isti okus", kaže zabrinuto ova Varšavljanka.

Foto: pexels.com


Tagovi

Poljska Jagode Voće Uvoz Tržnice Visoke cijene


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)