Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jabuke
  • 29.07.2020. 16:30

Dobra vijest pred berbu jabuke: otkupna cijena za galu iznosit će 4 kune

Voćari su imali jedno od najgorih proljeća s mrazom i niskim temperaturama, no pred berbu jabuka prvi čovjek Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota ima dobre vijesti - otkupna je cijena četiri kune.

Foto: Jumpstory
  • 689
  • 50
  • 0

Otkupna cijena sorte jabuke gala koju se počinje brati sredinom kolovoza dogovorena je na četiri kune za kilogram, otkrio je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota novinarima RTL-a.

Proizvođači se, dodao je, nadaju da će takva cijena biti i za zlatni delišes, čija berba počinje početkom rujna. 

''Veseli nas dogovoreni iznos jer hrvatski proizvođači neće morati kuburiti s troškovima, a nešto će i zaraditi. Dobro je to i za hrvatske kupce jer neće završiti u izvozu'', istaknuo im je Markota.

Prvi čovjek HVZ-a kaže i da su se s obzirom na koronakrizu sve zalihe u okruženju smanjile, a ono što je ostalo ne da se u izvoz jer je neizvjesnost po pitanju pandemije u jesen dosta velika. Podsjetio je i na mraz i niske temperature u proljeće koje su dovele do toga da je 30 do 50 posto uroda jabuke manje.

Sve je to, naglasio je, utjecalo da cijena jabuke minimalno bude četiri kune, dok je u prodaji sada oko 10 kuna. Kada su potrošači u pitanju, cijena bi, smatra, u 'najnezgodnijim' uvjetima trebala biti negdje 50 posto veća od maloprodajne. 

Podsjećamo, tijekom lockdowna u proljeće, voćnjake je pogodio najgori mraz. Kako nam je tada rekao poznati baranjski voćar Stjepan Dumančić, samo na jabukama imao je štetu od 80%. 

Stipe Dumančić: Svi pričaju o koronavirusu, a ispod radara prolaze najveće štete ikad

"Jabuke, ali i marelice, breskve, kruška, trešnja kojih imam 50 do 100 stabala - sve je uništeno. Čak i jagode koje su otpornije nisu preživjele ovaj mraz koji nas je pogodio najmanje pet puta. Dvaput s -5, pa -2,5 i jedan blagi, ali u punoj cvatnji od -0,5 stupnjeva. Mraz će nas ove godine uništiti", rekao nam je Stipe, kako ga zovu, u čijem je voćnjaku u Čemincu u Baranji 12.000 stabala jabuka, a među njima i trešanja, višanja, šljiva, krušaka, marelica, breskvi, nektarina te nešto kupina, malina i jagoda. 

"Prošle godine niska otkupna cijena, ove nikad gori mraz, a malo je onih koji su se odlučili na osiguranje. Problem su uvjeti koje teško da itko može ispuniti", sumirao je tad. Ove godine, nadamo se, ovo prvo će izostati. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

RTL televizija


Tagovi

Jabuka Otkupna cijena Gala Branimir Markota Hrvatska voćarska zajednica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).