Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište jagoda
  • 31.07.2016. 12:00

Desetkovani nasadi jagoda - rekordne cijene!

Norveške cijene jagoda i dalje ostaju visoke nakon što je siva plijesan oštetila nasade, što je neke od uzgajivača dovelo i do 50-postotnih gubitaka!

Foto: bigstockphoto.com, gfuhh
  • 1.761
  • 86
  • 0

Rekordne cijene jagoda u Norveškoj nakon što je gljivična infekcija poharala nasade, piše freshplaza.com. Norveške cijene jagoda i dalje ostaju visoke nakon što je siva plijesan (Botrytis cinerea) oštetila uzgajivače, što je neke od njih dovelo i do 50% gubitaka.

Konstantna vlaga je pogodila nasade jagoda i učinila ih podložnim infekcijama, a kada ih je gljivica jednom zahvatila, plodovi su postali sivi i počeli trunuti. Kako bi se minimizirala mogućnost infekcije u nasadima jagode, potrebna je dobra ventilacija kako bi se spriječilo zadržavanje vlage između lišća i plodova.

Nažalost, mnogi uzgajivači su nesvjesni da je gljivica rezistentna na fungicide, što znači da se ne može puno toga učiniti za jagode, govori jedan od uzgajivača. Siva plijesan se pojavila u lipnju, a nekoliko dana kasnije započele su kiše. Smanjena proizvodnja jagoda dovela je do rasta cijene kakva još nikada nije bila u Norveškoj.

Sezona jagoda se u Norveškoj bliži kraju, a proizvođačima nažalost nije pokrivena šteta od gljivice jer država pruža pomoć samo prilikom štete od mraza pa su poljoprivrednici ovaj put prepušteni sami sebi.

Foto: bigstockphoto.com, gfuhh


Tagovi

Cijena jagode Siva plijesan Vlaga


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."