Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje šipka
  • 24.12.2023. 12:00

Darko Pešutić uzgaja pet tisuća sadnica šipka - kako provodi orezivanje?

Za zimsku rezidbu je uobičajeno da se provodi kada je dan vedar i suh, bez oborina. Najviše su im problema ove godine zadali nepovoljni vremenski uvjeti.

Foto: Printscreen Youtube
  • 12.624
  • 687
  • 1

Kada je riječ o voćarstvu, trenutno je započelo zimsko mirovanje vegetacije. Iako biljka miruje, voćarima je vrlo bitna mjera zimskog orezivanja.

Razlozi za to su mnogi, od boljeg prodiranja svjetlosti, što rezultira zdravijom krošnjom, pa sve do umanjivanja povoljnih uvjeta za štetnike i uzročnike bolesti. Ova mjera provodi se i na grmu divlje ruže ili šipka.

"Režemo i stare grane kako bi grm dobio zraka", savjetuje Darko Pešutić, vlasnik OPG-a u koji je uključena cijela njegova obitelj. Sa šipkom su se počeli ozbiljnije baviti prije pet godina.

"Imamo pet tisuća sadnica posađenih na tri hektara, a to je na pet parcela s obzirom na to da je teško danas naći jednu veću. Rezidba se obavlja od dana berbe pa do početka vegetacije, ožujka otprilike", dodaje Pešutić.

Zbog kiše smanjen urod za 40 posto

Za zimsku rezidbu je uobičajeno da se provodi kada je dan vedar i suh i bez oborina. Najviše su im problema ove godine zadavali, kaže, nepovoljni vremenski uvjeti.

"Glavni krivac je kiša koja je bila krajem petog i početkom šestog mjeseca u vrijeme cvatnje šipka. Plod se od tolikih oborina nije zametnuo", ističe te dodaje da zbog toga očekuje umanjeni urod za oko 40 posto.

Unatoč lošoj godini, postoje naznake da svoju proizvodnju dodatno unaprijede. Za sada prodaju svježi šipak na kućnom pragu, za kojim je dobra potražnja, a od njega se može proizvesti kvalitetan pekmez, domaći čaj, liker, sirup od latica i sirup od samog ploda. 

Kako izgleda rezidba, provjerite u videu Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Orezivanje šipka Darko Pešutić Zimska rezidba Cvatnja šipka Proizvodi od šipka Mirovanje vegetacije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?