Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 04.06.2016. 09:00

Dar Blue: 12 ha borovnice u Čazmi financira IPARD

Čazma je dom najvećeg proizvođača borovnica u Hrvatskoj, a realizirana je i investicija u sklopu IPARD programa.

Foto: Dar Blue, Tugomir Majdak
  • 6.301
  • 275
  • 0

U nazočnosti ministra savjetnika Veleposlanstva Republike Poljske, Mareka Lyzva te gradonačelnika Čazme, Dinka Piraka, zamjenik ministra poljoprivrede RH Tugomir Majdak otvorio je projekt Dar Blue koji se za dio prihvatljivih ulaganja prijavio i na IPARD program.

Radi se o ulaganju u podizanje nasada borovnica (12 ha) te izgradnju i opremanje gospodarskih objekata u funkciji skladištenja voća i povrća, nabave poljoprivredne mehanizacije te opreme za navodnjavanje.

Projekt na području Čazme realiziraju mladi poduzetnici iz Hrvatske zajedno sa strateškim partnerima iz Poljske. U daljnjoj fazi projekt ide u smjeru prerade poljoprivrednih proizvoda.

Tugomir Majdak sa Marekom Lyzva

Ugovoreni iznos ulaganja je 6.834.600,00 kuna (IPARD), a ugovoreni iznos potpore 3.759.030,00 kuna.

Plasman proizvoda na hrvatsko tržište

Tvrtka Dar Blue, mješovitog hrvatsko-poljskog vlasništva, osnovana je 2011. godine s ciljem proizvodnje i distribucije bobičastog voća. Zahvaljujući poslovnoj suradnji sa domaćim i stranim uzgajivačima, kupcima nude svježe bobičasto voće, prije svega borovnicu, tijekom cijele godine. Prvih 11.000 biljaka zasadili su na 2 ha prije tri godine, što je bio jedan od preduvjeta za kandidiranje na IPARD.

U punom rodu 400 tona borovnice

Izvršni direktor Nikola Kutnjak naglašava kako je su u Čazmi naišli na razumijevanje i podršku lokalne samouprave, tvrtki i pojedinaca pa su stoga sjedište koje je bilo u Varaždinu premjestili upravo tamo. Kad plantaža dođe do pune rodnosti, očekuju urod od 400 tona borovnica, a tada će trebati dvjestotinjak sezonskih radnika berača. Već su 2015. zapošljavali između 20 i 40 sezonaca.

Surađuju sa odabranim uzgajivačima bobičastog voća koji im isporučuju visoko kvalitetno bobičasto voće. Konstantno šire i razvijaju tržište te od samog osnivanja tvrtke uspješno surađuju sa trgovačkim lancima u Hrvatskoj koji zahtijevaju proizvod visoke kvalitete, određenog pakiranja te kontinuiranu isporuku.

Na 12 hektara, 80 tisuća sadnica, hladnjača, sortirnica i pakirnica

"Tijekom 2012. godine na poljoprivrednom zemljištu u Čazmi počeli smo sa podizanjem višegodišnjeg nasada borovnica te smo investiciju prijavili na IPARD u travnju 2013. godine. Nakon realizacije projekta, ovdje se nalazi višegodišnji nasad borovnica ukupne površine 12 ha te rashladno-distributivni centar sa pratećim gospodarskim objektima", navode iz tvrtke.

Foto: Dar Blue, Tugomir Majdak


Tagovi

DAR BLUE IPARD Borovnice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.