Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena jabuka
  • 29.09.2018. 15:00

Cijena jabuka niža u odnosu na prošlu godinu

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je kretanje cijena jabuka, ali i banana na hrvatskom tržištu.

Foto: Pixabay/pixel2013
  • 635
  • 35
  • 0

Prema podacima Tržišno-informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), u 37. tjednu na reprezentativnom tržištu Hrvatske bilježi se prosječna veleprodajna cijena za jabuku sorte Idared od 5,03 kn/kg što je za 14,16 % niža cijena nego u prethodnom tjednu i za 2,33 % niža nego u 37. tjednu prošle godine.

"Jabuke sorte Golden delicious u 37. su tjednu imale prosječnu cijenu od 4,78 kn/kg što je za 3,82 % niža cijena nego u prethodnom tjednu i 0,84 % viša od cijene u istom tjednu prošle godine. Kod jabuka sorte Gala bilježimo prosječnu cijenu od 4,63 kn/kg što je za 6,28 % niža cijena od cijene u prethodnom tjednu i 5,89 % niža cijena nego u istom tjednu 2017. godine", navode iz TISUP-a. 

U 38. tjednu, pak, prosječna veleprodajna cijena jabuka sorte Idared na reprezentativnom tržištu RH u 38. je tjednu iznosila je 4,69 kn/kg što je 6,76 % niža cijena nego u prethodnom tjednu i 3,30 % niža cijena od cijene u istom tjednu prošle godine. "Kod jabuka sorte Golden delicious bilježimo cijenu od 5,10 kn/kg što je 6,69 % viša cijena od cijene u prethodnom tjednu i 8,51 % višu od cijene u istom tjednu 2017. Kod jabuka sorte Gala koje su već na zalasku sezone bilježimo cijenu od 4,70 kn/kg što je za 1,51 % viša cijena nego u prethodnom tjednu i 3,69 % niža cijena od cijene u istom tjednu prošle godine. Jabuke sorte Jonagold/Jonagored u 38. su tjednu imale prosječnu veleprodajnu cijenu od 4,91 kn/kg što je za 9,07 % niža cijena od cijene u prethodnom tjednu i 6,12 % niža cijena od cijene u istom tjednu 2017. godine", stoji na stranici TISUP-a. 

Također, navode da je zabilježena i niža cijena banana. "U 37. tjednu na reprezentativnom tržištu RH bilježimo veleprodajnu cijenu žutih banana iz Ekvadora od 6,48 kn/kg. Takva je cijena za 0,15 % niža od cijene u prethodnom tjednu i 18,21% niža od cijene u istom tjednu prošle godine. U isto vrijeme kod žutih banana iz Kolumbije također bilježimo od 7-8 % nižu cijenu nego u prethodna dva tjedna, ali i cca 8 % višu nego u istom tjednu prošle godine", zaključuju.


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijena Jabuke Banana


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]