Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje kupine
  • 09.08.2017. 13:30

Četiri načina razmnožavanja slatke kupine

Kupina se može razmnožavati na razne načine, a najčešće se razmnožava ukorjenjavanjem vrha izdanka.

Foto: Pixabay/Jozue
  • 10.788
  • 358
  • 0

Kupine su voćna vrsta koju obožavaju svi zbog njenih slatkih plodova koji se mogu koristiti u svježem stanju, u gastronomiji ili prerađeni u sokove, marmelade, džemove, kompote i druge proizvode. Pripada porodici ruža i višegodišnja je vrsta. Razlikujemo uspravne i polegnute kupine. Najviše se uzgajaju uspravne kupine sa ili bez trnja.

Razmnožavanje kupina za vlastite potrebe je postalo sve popularnije, a kada jednom ovladate tehnikama razmnožavanja možete lako povećati brojnost biljaka kupine na svom imanju. Za razmnožavanje odabrati najbolje i najrodnije grmove kupine. Kupina se može razmnožavati na više načina:

  • iz sjemena,
  • djeljenjem grma,
  • položenicama i
  • reznicama.

Ovo su najčešće tehnike razmnožavanja kupine.

Razmnožavanje iz sjemena

Razmnožavanje iz sjemena je generativni način u kome se osobine biljke ne prenose vjerno. Koristi se kod stvaranja novih sorti. Potrebno je strpljenja i vremena da bi iz male sjemenke dobili biljku koja stupa u urod. Plod kupine se potapa u vodu, najbolje u kišnicu, tijekom 2 do 3 dana. Nakon toga se procijedi i ispere kroz sitno cjedilo kako bi se odvojila pulpa od sjemenke. Nakon sušenja sjemenke držati 1,5 do 2 mjeseca u pijesku u hladnjaku pri temperaturi od 2 do 5ºC.

Kada jednom ovladate tehnikama razmnožavanja možete lako povećati brojnost biljaka kupine na svom imanju.

Zatim se obavlja sjetva sjemena i lagano se zagrne sa tankim slojem komposta (supstrata). Vršiti provjeravanje vlažnosti supstrata i jednom u deset dana navlažiti pijesak. Preko saksije u koju smo posijali sjeme kupine staviti prozirnu foliju ili vlažan papir. Temperatura klijanja i nicanja je 20ºC.

Kada se na mladim biljčicama pojavi četrvti list, presaditi ih u pojedinačne saksije ili ih posaditi u veće kontejnere na razmak od 10cm.

Razmnožavanje dijeljenjem grma

Kupina je biljka koja se lako može razmnožiti dijeljenjem grma. Za ovakav način razmnožavanja koriste se grmovi stari 3 ili više godina. Kupina treba imati dobro razvijen korjenov sistem, da na sebi nema vidljivih simptoma oboljenja i znakova oštećenja od kukac, da se gr odlikuje dobrom rodnošću.

Ovakav vid razmnožavanje je najbolje obaviti u proljeće kada se zemlja dovoljno zagrije. To će osigurati brz daljni razvoj dijela grma koji smo posadili na novo mjesto.

Ovakav vid razmnožavanja nije preporučljiv za hibridne sorte i sorte koje se odlikuju veoma visokim izdancima.

Razmnožavanje položenicama

Još jedan vegetativni način razmnožavanja kupine. Razlikujemo polaganje izdanka i zagrtanje vrha izdanka.

Kupina se najčešće i najlakše može razmnožiti zagrtanjem vrha izdanka i njegovim ožiljavanjem. To je najsigurniji način razmnožavanja, lak je za izvođenje i sigurno se prenose osobine biljke majke na novu biljku.

Postupak se provodi krajem ljeta, u nižim područjima već od početka kolovoza. Nakon završene berbe izaberu se dobro razvijeni jednogodišnji izdanci. Najlakše je odabrati izdanke koji se nalaze u spoljašnjem dijelu žbuna. Na mjestu gdje vršni dio dodiruje zemlju iskopajte kanal dubine 15 do 20cm i dužine 25cm. Vršni dio polažete u kanal na taj način da sam vrh izdanka viri iz kanala u dužini oko 10cm. Dio u kanaliću se može pričvrstiti kopčama, račvastom granom ili na neki drugi način.

Za razmnožavanje odabrati najbolje i najrodnije grmove kupine.

Nakon polaganja vrha izdanka izvrši se zagrtanje, zemlja se pritisne kako bi se ostvario kontakt između vrha izdanka i zemlje. Kako bi spriječili kidanje položenog izdanka tokom zime pričvrstiti ga kamenom. Zagrnut izdanak se zalije sa 2l vode. Ovako pripremljen izdanak se ostavlja do sljedeće godine, odnosno od matične biljke se odvaja ukorijenjen vrh izdanja tek u proljeće.

Polaganje vrha izdanka možemo izvršiti i polaganjem izdanka u saksiju.

Suviše rano polaganje izdanaka imat će za posljedicu isušivanje položenih izdanaka, izvlačenje položenog izdanka iz kanala u koji je zatrpan, izmrzavanje. Kod kasnog polaganja razvit će se sadnice sa slabim korijenom i može doći do izmrzavanja.

Razmnožavanje reznicama

Kupina se može razmnožavati zelenim i zrelim reznicama. Kada vršimo razmnožavanje zrelim reznicama u proljeće, neposredno pred kretanje vegetacije, uzimaju se reznice. Reznice trebaju biti zdrave, neoštećene, dobro prezimjele, sa 3 do 5 pupoljaka. Rez iznad pupoljka pri vrhu reznice treba biti ravan i udaljen od pupoljka najmanje 1cm, dok rez ispod prvog pupoljka (pupoljak koji je najniže smješten na reznici) treba biti ukoso.

Potrebna vam je zdjela i voda. U zdjelu usuti vodu da bude iznad pupoljka koji je najniže pozicioniran na reznici. Da bi poboljšali ukorjenjivanje donji dio reznice možemo umočiti u hormon za ukorjenjavanje ili u neko sredstvo sa istim efektom (med, biostimulator od vrbe). Reznicu staviti u zdjelu s vodom koju čuvamo na svijetlom i toplom mjestu (prozor sa južne strane).

Foto: Pixabay/Jozue55


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)