• Poljoprivreda
  • 23.09.2008.

Centar maslinova ulja u Vodicama

još jedna suvremena uljara u dalmaciji

  • 3.222
  • 152
  • 0

Prije točno 15 godina vodički poduzetnik, građevinski inženjer Ante Duvnjak preuzeo je GP Vodice i postao većinski vlasnik tvrtke Vodice, registrirane za građenje, inženjering, trgovinu i usluge. Bila bi to sasvim obična, doduše uspješna, tvrtka da ne investira u još jednu djelatnost, posve netipičnu za građevinska poduzeća - u preradu i proizvodnju maslinovog ulja.

Naime, vlasnik i direktor tvrtke Ante Duvnjak odlučio je dio novca plasirati u taj posao, ali ne bilo kako. Izgradio je pogon za preradu maslina koji će, kad bude u potpunosti dovršen, biti jedan od najvećih i najmodernijih “centara za maslinovo ulje” u Hrvatskoj.

“Da, to će biti pravi centar u kojem će se okupljati stručnjaci, maslinari i ljubitelji maslinovog ulja ali i turisti. Za uređenje interijera angažirao sam poznati domaći arhitektonski ured AAG, u vlasništvu Marka Murtića. Ukupna investicija u taj centar iznosit će dva milijuna eura”, istaknuo je Duvnjak.

Centar ulja Sveti Ivan smješten je u industrijskoj zoni Miličevac, u blizini Vodica. Kapacitet pogona za preradu maslina je 100 tona dnevno. Maslinari partneri centra mogu dobiti i besplatan prijevoz maslina iz polja u centar, besplatnu posudbu ambalaže za transport maslina, te laboratorijsku analizu kvalitete maslinova ulja. U uljaru su ugrađeni strojevi i tehnologija talijanske tvrtke Rapanelli, jedne od najkvalitetnijih tehnologija u proizvodnji maslinova ulja, koja jamči dobivanje ulja iznadprosječne kvalitete.

Centar se prostire na 1700 četvornih metara, od čega je 500 četvornih metara podrumski prostor za skladištenje ulja. U prizemlju površine 750 četvornih metara smješten je proizvodni pogon. Upravo tu uređuje se i kutak namijenjen turistima koje zanima proces proizvodnje maslinova ulja. Uz otkup ulja, u novoj uljari skladištit će se, buteljirati, pakirati te prodavati maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, a organizirat će se i edukacije, prezentacije i savjetovanja za maslinare.
U sklopu uljare nalazi se i poseban laboratorij u kojem će se moći ispitati kvaliteta ploda masline prije prerade, te kvaliteta ulja nakon prerade.

“U Centru će se okupljati stručnjaci, maslinari i uljari s ciljem podizanja kulture konzumiranja maslinova ulja zaštićenog podrijetla i s oznakom kvalitete”, ističe Ante Duvnjak, građevinar koji redovito za svoja maslinova ulja dobiva zlatne medalje.

(PV/(Jozo Vrdoljak)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Snijega nema puno u nizinama, ali ga se može naći iznad 400 mnv. Na vrhovima Krndije ima ga 10 cm