Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezbarenje voća i povrća
  • 31.08.2019. 16:30
  • Grad Beograd, Zabrežje, Obrenovac

Carving: Umjetničko djelo od voća i povrća

Carving, vještina dekorativnog rezbarenja voća i povrća, privlači mnogo pažnje kako u svijetu, tako i u našim krajevima. Za rezbarenje lubenice potrebno je vrijeme, mašta, talent i strpljenje, a sam proces u ovisnosti od toga što se pravi traje od dva do čak sedam sati.

Foto: Zoran Blažić
  • 1.071
  • 47
  • 0

Ova metoda ukrašavanja hrane ima dugu povijest, a nastala je u Tajlandu gdje se i danas puno njeguje i izučava u specijaliziranim školama i fakultetima.

U našim krajevima je carving i dalje u razvoju, ali se sve češće na svečanim trpezama može vidjeti široka paleta voća i povrća izrezbarenih u najrazličitije oblike. Carvingom se već godinu dana, bavi i Zoran Blažić iz mjesta Zabrežje, nadomak Obrenovca (susjedna Srbija, op.ur.).

"Od malih nogu me je privlačila ljubav prema kulinarstvu, kuhanju i samim tim kada sam nešto kuhao i spremao trudio sam se da to bude ukusno, lijepo, a onda je najbitniji utisak i izgled samog jela pa sam davno krenuo da ono što pripremim, da to i lijepo aranžiram. Posljednjih godinu dana krenuo sam s ovom umjetnošću ili vještinom izrade rezbarenja voća i povrća," započinje priču Zoran Blažić. 

Interes od rane mladosti

Prije nekoliko godina, Zoran je upoznao master carving majstora iz Kisača kod Novog Sada, koji ga je zainteresirao da se počne i sam baviti carvingom.

"Nisam imao direktan kontakt s njim, nego uglavnom samo preko interneta ono što sam mogao vidjeti od njegovih radova. Malo po malo sam se zainteresirao za tu vještinu. Otišao sam kod Kineza i za male novce kupio dva nožića, koje sam prilagodio obliku koji meni najviše odgovara. Polako sam krenuo s jabukom, kruškom i ostalim voćkama koje su mi bile pri ruci," kaže ovaj carving majstor. 

Prvi radovi nisu bili toliko uspješni, ali je za kratko vrijeme savladao, a zatim i usavršio ovu vještinu. "Ne mogu za sebe reći ni najmanje da sam tu negdje blizu majstora carvinga, ali opet sav taj trud se donekle i isplati. Obično volim otići na Savu, na Perilo gledati u vodu i raditi," kaže Zoran. 

Metoda ukrašavanja hrane ima dugu povijest, a nastala je u Tajlandu 

Za rezbarenje lubenice potrebno i do sedam sati 

Kako bi izrezbario lubenicu, potrebno je vrijeme, mašta, talent i strpljenje, jer sam proces u ovisnosti od toga što se pravi traje od dva do sedam sati.

"Bitna je sama tehnika i uglovi. Nešto se reže pod pravim uglom, a nešto pod uglom od 45 stupnjeva. Imam lubenice koje sam radio po šest, sedam sati. Lubenice, na primjer mogu stajati po nekoliko dana, da bude folija preko njih i da budu u hladnjaku", kaže on.

Zoran uživa u dekoriranju voća na ovakav način, a kada nema voća, tijekom zime, tu je dulek (tikva, op.ur.). "Postoje u Kikindi dani ludaje, to je negdje od 21. do 23. rujna, gdje sam pozvan na natjecanje carving majstora. Bit će nas 12 i jedino sam ja amater. Nadam se da ću otići tamo, jer nemam što izgubiti," kaže ovaj domaćin. 

Ako želite probati carving, ne zaboravite osim volje, voća i jednog malog noža, ništa vam drugo nije potrebno. Ovaj domaćin je vrlo uporan i zasigurno je da će i dalje raditi na tome da impresionira svoje poznanike ovakvim radovima, koji su zaista vrijedni divljenja.


Tagovi

Carving Rezbarenje voća Rezbarenje lubenice Dani ludaje Dulek Zoran Blažić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!