Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita izvornosti
  • 04.06.2016. 15:00

Bruxelles blagoslovio korčulansko zlato!

Korčulansko maslinovo ulje prvo je dalmatinsko maslinovo ulje koje je dobilo europsku zaštitu izvornosti! Nitko ovih dana sretniji od korčulanskih maslinara!

Foto: TZ Korčula
  • 4.080
  • 197
  • 0

U Službenom listu EU 26. svibnja objavljen je zahtjev za registraciju naziva "Korčulansko maslinovo ulje" oznakom izvornosti. Od toga datuma počinje teći i rok za ulaganje prigovora na EU razini koji traje do 26. kolovoza (a tko bi i zašto prigovarao?!) i potom je stvar gotova.

U objavi Europske komisije točno stoji kakvo mora biti ulje koje će se prodavati pod imenom "Korčulansko maslinovo ulje":

Korčulansko ulje od lastovke i drobnice

"je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati sljedeća fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva: sadržaj slobodnih masnih kiselina ≤ 0,6 %, peroksidni broj ≤ 6 mmol O2/kg, K232 ≤ 2,50, K270 ≤ 0,22, boja u rasponu od zlatno žute do zelene, miris izražen, po zelenom plodu i lišću masline (medijan voćnosti ≥ 2,5).

Korčulansko maslinovo ulje nastaje isključivo iz maslinika na otoku Korčuli od plodova korčulanskih autohtonih sorti maslina lastovke i drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80%. Ostale sorte koje se uzgajaju na Korčuli mogu imati najviše 20% udjela.

Veći udio ukupnih fenola

Sve faze proizvodnje korčulanskog maslinova ulja moraju biti odrađene na otoku Korčuli. Posebnost korčulanskog maslinovog ulja se ističe okusom ujednačene srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti, što je posljedica većeg udjela ukupnih fenola dviju korčulanskih sorti.

Korčulani prvi krenuli u zaštitu

Korčulani su prvi krenuli tražiti zaštitu izvornosti svog ulja. Prije Crešana, Istrana, Krčana i Šoltana. Ministarstvo poljoprivrede RH im je, nakon 12 godina truda i muke, zaštitu izvornosti odobrilo lani u paketu s prethodno nabrojanima. I to zadnjima!

"Stvarno smo prvi krenuli tražiti zaštitu izvornosti našeg maslinova ulja još 2003., kad smo u Veloj Luci osnovali udrugu maslinara. I to smo stavili kao jedan od prvih ciljeva", veli nam Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara Vele Luke.

"Od te godine napravili smo najmanje 30 verzija specifikacije ulja koje smo slali Ministarstvu. Oni su se, izgleda, učili zajedno s nama, a mijenjala se i zakonska regulativa. Elaborat je imao 500 stranica, a to se svelo na 30 stranica specifikacije. Taj naš rad je sve ove godine nemjerljiv", priča Surjan.

Kao Don Kihot u borbi s vjetrenjačama

Kaže Ranko kako su malo iza njih krenuli s traženjem zaštite svog ulja i Istrani: "I uvik mi je bilo žao zbog nas, a drago zbog njih, kad bih vidio da u Ministarstvo zbog zaštite istarskog ulja uvik dolazi cijela ekipa: s maslinarima i Turistička zajednica i predstavnici Županije istarske. A mi smo uvik dolazili gori u Ministarstvo sami ka ćuci! Tko ste vi, pitali su nas. A predstavnici Udruge maslinara Vele Luke. Uvik sami pa jurišaj na zaštitu izvornosti korčulanskoga ulja po Ministarstvu ka Don Kihot!", veli Surjan.

Bit će ovih dana na Korčuli maslinarske fešte zbog EU zaštite, valja proslaviti konačno stizanje na cilj nakon trinaestogodišnje borbe. Ekipa koja se sve ove godine dobro namučila i posebno angažirala na osvajanju zaštite izvornosti korčulanskoga maslinova ulja je: Ranko Surjan, Miloš Žuvela, Dinko Prižmić, mr. Marija Marinović, Barbara Mirošević, Mila Marinović, Antonija Padovan i Željka Gugić.

Baš naša i dvostruko divlja!

"Drago mi je da su u Institutu za jadranske kulture u Splitu, kako je pisalo u Maslini, utvrdili da je naša lastovka divlja i još draže da su našli da je divlja na dva načina, malo na oni od Istre, od brijunskoga staništa, a malo na ovi naš kraj, od lastovskoga staništa. Ona i njeno ulje su, dakle, posebni.

Ako je neusporediva s ijednom drugom maslinom, to znači da ona na Korčulu nije došla ovim drevnim putevima širenja masline, nego da je nastala ovde. Ona je baš naša! A mi smo oduvik znali da je ona divlja. Ta gorčina, ti njeni polifenoli, to je zdravlje. A pri to ljudi nisu volili. Govorili su: je li ulje gorko? Ako ni - dobro je. A danas masline svugdi beru ranije da bi bilo gorče, pikantnije", kaže Dinko Prižmić.

Kad će i koliko će biti na tržištu korčulanskoga maslinova ulja zaštićene EU izvornosti?

"Hrvatsku oznaku izvornosti naše ulje ima još od početka prošlog ljeta. Tada se prijavilo za oznaku izvornosti šest naših proizvođača. To su: Uljara Zlokić, Blato 1902, Obrt Fanito (Fanito Žuvela), OPG Tonči Gugić, OPG Jerolim (Jerko Petković) i OPG Ranko i Katarina Surjan. Certifikacijsko tijelo je ulja ovih proizvođača otpratilo od maslinika do uljare, skladištenja i kontrole ulja. Tako će tog prvog EU zaštićenog korčulanskog maslinova ulja uskoro na tržištu biti oko 7.000 litara.

Nikad nitko iz županije sve ove godine nigdje s nama nije bio, niti u ičemu od svega ovog nastojanja u 13 godina sudjelovao. Sad na kraju smo tražili da nam županija pomogne sufinanciranjem certificiranja korčulanskoga maslinova ulja. Odbili su nas jer da nismo dostavili brojeve katastarskih čestica praćenih maslina. A znate kako je to u Dalmaciji, jedna maslina tu, druga tamo i tako redom, trebalo bi im izvadit i donijet 10 registratora sa svim tim česticama", vele korčulanski maslinari pomireno, svikli da s nikim ne računaju i da se uzdaju samo u sebe.

Šoltansko je sljedeće

Prema našim informacijama, za koji dan će još jedno dalmatinsko ulje dobiti objavu na EU stranicama i europsku zaštitu. EU zaštita stići će i šoltanskom maslinovom ulju koje svjedoči još jednu mirisnu ljepotu Dalmacije - ulje masline levantinke ili šoltanke.

Autor: Meri Šilović, glavna urednica Masline, Foto: TZ Korčula


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslinovo ulje Korčula Zaštita izvornosti