Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj brusnice
  • 11.03.2019. 12:00

Brusnice možete uzgajati i u svom vrtu

Prva stvar koju trebate odrediti je pH zemljišta u vašem vrtu. Brusnice su iz porodice Ericaceae, što znači da je za njih najpovoljnije da pH bude manji od pet.

Foto: Pixabay/sayyyna
  • 7.639
  • 115
  • 0

Uzgoj brusnica može biti vrlo isplativa ideja čak i u uvjetima koje već imate. Ipak, bolji rezultati se dobivaju ako definirate prave uvjete proizvodnje.

Kakva je biljka brusnica ?

Brusnica  (Vaccinium macrocarpon, lat.) je drvenasta, višegodišnja grmolika biljka, niskog rasta. Podrijetlom je iz umjerenog klimatskog područja Istočne obale središnjeg dijela Sjedinjenih Američkih Država i od južne Kanade na sjeveru pa sve do lanca Apalačkih planina na jugu.

Brusnice se u tim krajevima beru u vodi, protivno popularnom mišljenju da zapravo cvjetaju kada se uzgajaju na suhom.

Biljke rastu u visinu od 30 cm do 1,8 metara, s tamno zelenim sjajnim lišćem tijekom faze rasta i crvenkasto - smeđe boje u fazi mirovanja. Grm brusnice razvija i kratke vertikalne grane, pri tom formirajući cvjetne pupoljke na grmu. Iz ovih kratkih grana formiraju se plodovi brusnice.

Može li se brusnica uzgajati kod kuće ?

Brusnice koje se uzgajaju za komercijalne namjene, uzgajaju se u močvarama koje su se prirodno razvile iz glacijalnog povlačenja (otapanje ledenjaka). Povlačenjem su se razvile rupe koje su se vremenom napunile vodom i organskim otpadom koji je nastao truljenjem zemljišta.

Kao što je već navedeno, brusnice mogu uspijevati i na suhom zemljištu, pod uvjetom da je ispunjeno nekoliko zahtjeva, navodi Gardeningknowhow.

Da, možete ih uzgajate i u svom vrtu. Prva stvar koju trebate odrediti je pH vrijednost zemljišta u vašem vrtu. Brusnice su iz porodice Ericaceae, što znači da je za njih najpovoljnije da pH bude manje od pet.

Trikovi za uspješan uzgoj ribiza!

Drugi važan faktor koji bi trebalo imati na umu je navodnjavanje. Ako koristite jako alkalnu vodu, to će utjecati na pH vrijednost zemljišta i može biti neodgovarajuće za biljke.

I posljednji zahtjev koji treba biti ispunjen je da odredite kakva je klima u vašem podneblju. Brusnice vole hladnije vrijeme, kako bi se kod njih aktivirala faza mirovanja. Ovo podrazumijeva period od oko približno tri mjeseca, s temperaturama od 0 do 7°C.

Kako rastu brusnice

Kada ispunite sve navedene kriterije, vrijeme je da se krenete brinuti o brusnici. Ne preporučuje se uzgoj biljaka iz sjemena pa sadnicu možete nabaviti od drugih uzgajivača ili čak i putem interneta.

Da biste sebi olakšali posao, nabavite sadnice koje imaju razvijen korijenov sistem, promjera najčešće 2,5 cm. Zasadite jednu sadnicu brusnice na svaki kvadratni metar. Nije potrebno odmah krenuti s gnojidbom.

Sadnice zasadite nakon posljednjeg velikog mraza u proljeće, u skladu s područjem gdje ćete saditi brusnice. Zalijevajte biljke na dnevnoj razini prvih nekoliko tjedana, sve dok se sadnice dobro ne ukorijene. Nakon toga, možete ih zalijevati svakih par dana ili ih uzgajajte na vlažnom, ali ne i na natopljenom zemljištu.

Gnojite na svakih tri do četiri tjedana s gnojivom koje sporo oslobađa aktivnu tvar u zemljište i redovno održavajte ravnotežu s tekućim gnojivom.

Ako je potrebno, ručno uklanjajte korove. Zaštitite grm brusnice od eventualnih oštećenja koja se mogu javiti u zimskom razdoblju. Najjednostavnije je da to učinite pomoću debelog sloja malča, poput borovih grana na primjer. Snijeg koji se zadržava na biljkama također može biti dobar zaštitnik.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Plodovi brusnice mogu se pojaviti godinu dana nakon sadnje, ali je vjerojatnije da će se pojaviti nakon dvije godine, ovisno o broju oprašivača koji će posjetiti vaše brusnice. 


Povezana biljna vrsta

Brusnica

Brusnica

Sinonim: - | Engleski naziv: Cranberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Brusnica je zimzeleni grm visok oko 25 cm. Plod grimiznocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, željezo i druge minerale. Sazrijevaju od sredine kolovoza do kraja rujna.... Više [+]

Izvori

Gardening know how


Tagovi

Brusnica Uzgoj brusnice Sadnice Zemljište Proizvodnja voća Drvenasta višegodišnja biljka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.