Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene voća na moru
  • 14.07.2017. 13:30

Breskve 10, marelice 15, a lubenica 5 kn/kg

Ljeto je, sezona je, plaše nas cijenama na moru pa smo provjerili cijene voća na zadarskoj tržnici.

Foto: Maja Marinović
  • 2.383
  • 103
  • 0

Sezona je u punom jeku, cijenama nas već uvelike plaše pa smo odlučili provjeriti "morske" cijene voća. Prijepodne smo tako proveli na tržnici na poluotoku u Zadru u razgovoru s prodavačem i vlasnikom štanda, Ivanom Tadićem, TO. Metvica.

Domaća breskva drži cijenu 10 kn za kg, pristigla iz Škabrnje ali treba istaknuti da Ravni kotari u velikoj mjeri uzgajaju ovu voćku. Breskve, podsjećamo, sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Kako bi njihovo osvježavajuće djelovanje bilo još bolje, predlažemo ledeni čaj s breskvama.

Dinja drži cijenu od 7 kuna za kilogram

Domaća nektarina ima cijenu 10 kn za kg, s područja Raštana. Nektarine sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izbor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Ako nektarine želite isprobati na neki novi način, svakako pripremite nektarine s pikantnom rikotom.

Lubenica košta 5 kn za kg, prema riječima Tadića, domaća iz Ravnih kotara, dinja drži cijenu 7 kn za kg iz Briševa. Još jedno omiljeno voće mnogih je marelica, već se bere mjesec dana tako da je u prodaji još svega nekoliko dana i drži cijenu od 15 kn. Marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C.

Voćke koja je za mnoge omiljena a sada je se može naći u tragovima je trešnja zbog čega drži cijenu od visokih 25 kn. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Jedan od zaljubljenika u trešnju je i Maurizio Nazi iz Milana koji je vjeran kupac na Tadićevom štandu. Nazi se zbog ljubavi preselio u Hrvatsku, na Pag i kako kaže veliki je ljubitelj Hrvatske.

"Kupujem kontinuirano, cijele godine voće kod Ivana Tadića, zbog kvalitetnog voća, apsolutno kupujem prvu klasu. Uživam u voću i povrću Zadarske županije. Veseli, dnevni ritual mi je postao dolazak na zadarsku tržnicu i ribarnicu", ističe Maurizio Nazi.

Domaće šljive i mlade jabuke

Od voća još možete uživati u domaćim šljivama, iz Metkovića, uzgajaju se i u Zadarskoj županiji ali ove godine je slabiji urod zbog vremenskih neprilika. Cijena je 15 kn po kg. Domaće su i mlade jabuke iz Ravnih kotara po cijeni od 10 kn za kg. Limun je uvozni i po običaju drži visoku cijenu od 25 kn po kg. Klasična cijena banana je 12 kn po kg. Grožđe, bijelo i crno je uvozno, iz Italije, cijena je 30 kn po kg. Grejp je 20 kn po kg, uvozni iz Španjolske.

Kroz razgovor s Ivanom Tadićem doznali smo da su najbolji zadarski kupci, uvijek vjerni i kontinuirani u kupnji, zatim od domaćih kupaca slijede Zagrepčani dok su od stranaca, navodi, najbolji Nijemci i Talijani.

Foto: Maja Marinović


Tagovi

Voće Cijene Zadar


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]