Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta na jabukama
  • 29.09.2018. 16:30

Branko Uzelac: Bit ću sretan ako spasim tri posto jabuka, da imamo hladnjače, postotak bi bio i veći

Branku Uzelcu iz Mihaljevaca već su treću godinu zaredom vremenske neprilike uništile gotovo sav urod u požeškom voćnjaku jabuka.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.056
  • 59
  • 0

Proizvođači jabuka pretpostavljaju kako će ove godine u Hrvatskoj urod biti oko 100 tisuća tona, što je duplo više od prošle. Rodne grane savijaju se pod težinom plodova, ali nekim proizvođačima vremenske prilike nikako da se smiluju. 

Jedan od njih je Branko Uzelac iz Mihaljevaca. Treću godinu zaredom vremenske neprilike uništile su mu gotovo sav urod u požeškom voćnjaku jabuka. Prethodne dvije to je učinio mraz, a ove sezone jaka tuča uništila je većinu plodova.

"Prvi led koji smo imali ovdje u voćnjaku bio je 11. kolovoza , a drugi, završni, je to malo što je ostalo od prvog, dotukao 1. rujna. Ostali su tragovi koji se ne mogu popraviti, jabuke trunu i padaju", priča nam Branko Uzelac.

Upitno je hoće li ići u berbu

Od dva hektara raznih sorti jabuka, sada je upitno hoće li išta preživjeti i isplati li se uopće ići u berbu.

"Nemoguće je izabrati dobru jabuku, a moramo nešto pokušati spasiti. Probat ćemo nešto izabrati što se da, ako se ne da bit ćemo prisiljeni potresti plodove, izgaziti te izmalčirati. Troškove branja ove godine prodaja definitivno ne može pokriti", razočaran je Uzelac.

Kada je godina povoljna, naš sugovornik nema problema s plasmanom jabuka. 

"Jabuke prodajem već duže vrijeme jednoj tvrtki u Virovitici. Oni bi i sada kupili od mene jabuku da je prva klasa, međutim imaju svoje kapacitete koje su popunili za preradu. Nažalost, najvjerojatnije ćemo malčirati većinu plodova", otkriva Uzelac. 

Da postoji hladnjača, nešto jabuka bi spasili

Pretprošle godine šteta je bila stopostotna, a prošle godine zbog mraza, ovaj proizvođač imao je samo 20 posto iskoristivih plodova. Jabuke uništene ledom, dale bi se iskoristiti za proizvodnju soka, ali morale bi pod hitno biti skladištene u hladnjaču koje u Požeško-slavonskoj županiji nema.

"Oštećena jabuka, na otvorenom prostoru, vrlo brzo će trunuti. Da postoji neka hladnjača u blizini uspjeli bi spasiti dio plodova", potvrđuje Branko. 

Zbog ovih silnih poteškoća Branko Uzelac je razmišljao o prestanku proizvodnje, ali se ipak predomislio, jer kako kaže, teško je to napustiti. Sada će biti zadovoljan, ako uspije spasiti tri posto uroda. 

"To bi bilo odlično, ali ne vjerujem da ima i toliko. Koju god jabuku pogledate i okrenete, svaka je oštećena, udarena i ne možete ništa napraviti. Takva jabuka bi mogla ići u sok, da se odreže oštećeni dio, ali eto nema kome", priča Uzelac.

 Ove godine nije uspio osigurati voćnjak

Na osiguranje voćnjaka od elementarnih nepogoda Branko ove godine nije bio spreman.  

"To odlučuju drugi uvjeti, odnosno financije i nažalost ove godine se nisam na to odlučio. Međutim, država sada daje 70 posto subvencije za osiguranje i to su solidni uvjeti. Sljedeće godine ću osigurati voćnjak", rekao je Uzelac. 

Sada ostaje samo pomoć države koja je, prema riječima našeg sugovornika, simbolična i ne može ni blizu pokriti materijalnu štetu. 

"Prošle godine sam dobio oko pet tisuća kuna. Ove godine su bile proglašene elementarne nepogode i procjenitelji štete rekli su da je već prvi led oštetio 90 posto uroda. Država jednima daje, jednima ne daje, a mi poljoprivrednici pripadamo u onu grupu koju ne daje. Nekima će dati sve, a nama koji smo kao strateški interes ništa. Pomognite nam malo da se i mi spasimo, nismo mi s Marsa došli ovdje", apelira Branko.

Dok se mi naučimo udruživati, "proći će puno vode"

Prema Brankovim riječima, premalo hrvatskih poljoprivrednika se odlučuje na udruživanje kojim imaju jaču pregovaračku moć.   

"U Italiji pet tisuća zadrugara ima šest tisuća hektara. Imaju 1,2 hektara po jednom čovjeku, a oni su zadruga, imaju velike količine i sve prodaju. Država je njima osigurala sve uvjete. Kod nas to ne možete uskladiti i ne znam kad bi se to moglo napraviti. Dok se mi naučimo "proći će puno vode", rekao je Branko.


Tagovi

Branko Uzelac Jabuke Voćnjak Šteta Led Požega


Partner