Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mario Laktić
  • 16.06.2019. 13:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Borovnica i aronija možda i nisu karakteristične za Liku, ali zašto ne probati?

S obzirom da se već zna za ličku janjetinu, sir škripavac, šljivu bistricu, možda baš borovnica i aronija mogu predstavljati Liku na malo drugačiji način, kaže Mario Laktić.

Foto: arhiva OPG Mario Laktić
  • 1.262
  • 246
  • 0

"U vrijeme kada nisi siguran u što se možeš upustiti i nadati se nekom sigurnom prihodu, teško je pronaći ideju koja se može realizirati i od koje se danas-sutra može osigurati pristojan život“, započinje svoju priču nositelj OPG-a Laktić Mario iz Gospića i nadovezuje se: "Razmišljajući što i odakle krenuti, čime se zapravo početi baviti, u dogovoru sa suprugom koja je trenutno nezaposlena i, da ne zaboravim navesti, malim djetetom (David, 4 godine, op.a.), dolazimo na ideju uzgoja američke borovnice i aronije. Možda i nije baš karakteristično za Liku, ali zašto ne probati?“, pomislili su.

S obzirom da se već zna za ličku janjetinu, sir škripavac, šljivu bistricu, možda baš borovnica i aronija mogu predstavljati Liku na malo drugačiji način. "Što se tiče samih kultura, nisu prezahtjevne i upravo im lička klima odgovara. I tako smo krenuli od početka, otvaranjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva“, kažu ovi mladi poduzetni ljudi iz Like. Uskoro su vlastitim sredstvima i uz pomoć Grada Gospića, tj. akcijskog plana za Ličko-senjsku županiju, ostvarili potporu i kupili prvih 1.200 sadnica aronije.

Obitelj Laktić ima 800 sadnica američke borovnice i 1.200 aronije

"Za početak se aronija pokazala kao dobar odabir pa smo nakon nekog vremena odlučili posaditi još i 800 sadnica američke borovnice. Prateći u medijima portale poljoprivredne agencije, LAG-a Lika, odlučujemo se s vremenom prijaviti natječaj za tip operacije 6.3.1. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u planu proširenja gospodarstva. Naziv projekta je Ulaganje u podizanje nasada borovnice“, kaže Mario Laktić.

Računaju i na potporu za znak Lika Quality

Konkretan plan je kupnja: zemljišta, novih 1.000 sadnica borovnice, protugradnih mreža i traktora kosilice koji će im biti velika pomoć pri održavanju.

"Potpora nam je odobrena i još samo slijedi njena provedba. S obzirom da još nismo sigurni u otkup proizvoda i nemamo siguran plasman na tržište, u kontaktu s LAG-om prijavljujemo se i na potporu za znak Lika Quality koji bi nam uvelike omogućio prodaju i bili bi lakše prepoznatljivi. Iako za sada planiramo otkupljivati tj. prodavati samo plod borovnice imamo u planu i preradu ploda aronije u sok za što nam je sama aronija idealna.

S vremenom se nadamo da ćemo moći svoj proizvod prodavati na kućnome pragu i na tržnici. Osim toga, relativna blizina Nacionalnog parka Plitvička jezera mogla bi nam biti odskočna daska te u tome vidimo najveći potencijal za plasman proizvoda“, govore supružnici Laktić te se nadaju da će se njihovi planovi uspjeti ostvariti kako ne bi, kao mnoge mlade obitelji, bježali iz Like 'trbuhom za kruhom'.


Fotoprilog


Tagovi

Mario Laktić OPG Mario Laktić Uzgoj američke borovnice Uzgo aronije


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."