• Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 18:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Bolesti u nasadima koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 47
  • 4
  • 0

U nasadima bresaka, nektarina i šljiva u kojima je završila cvatnja, potrebno je provesti preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) te narančaste pjegavosti na šljivi (Polystigma rubrum) i to nekim slijedećih od fungicida na bazi kaptana kao što su Captan 50*, Captan WP 50 ili Kastor.

Primjena i prodaja Captana 50* dopuštena je do 01.07.2015. Na nekim vrstama koštičavog voća poput marelica i višanja, uočena je veća pojava sušenja grančica, što je posljedica monilijske paleži grančica (Monilia laxa). Takve zaražene grančice potrebno je odrezati do zdravog tkiva.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o njihovoj uporabi, prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl.ing.zaštite bilja

E-mail: [email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Breskve Nektarine Šljive Šupljikavost lista Stigmina carpophila Narančasta pjegavost Polystigma rubrum Captan 50 Marelice Višnje Sušenje grančica Monilijska palež Monnilia laxa Jadranka Berić


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tko ima vremena, čini se zgodno, dekorativno. Ispod čak mogu rasti biljke koje inače vole sjenu, pri... Pročitaj cijelu bilješku »