Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara
  • 01.12.2015. 10:15

Bogomoljani dobili novu uljaru

Otvaranje nove uljare u Bogomolju automatski olakšava posao brojnim maslinarima, osobito onima starije životne dobi, koji su do sada masline znali prerađivati u Sućurju, Zastražišćima ili drugim mjestima.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 556
  • 9
  • 0

Premda Bogomoljani imaju svoju vrlo staru uljaru, koja je i dandanas u funkciji, sada su zaslugom svog sumještanina Iva Radojkovića, povratnika iz Zagreba, dobili novo postrojenje za preradu maslina Pieralisi.

Time se ostvario njegov mladenački san, a s druge svojim vlastitim primjerom poziva mlade ljude da učine ponešto što mogu da bi napokon zaustavili depopulaciju i izumiranje sela na istočnom dijelu otoka Hvara. "Uljaru otvaramo uz pomoć Europske unije, dobili smo nepovratno oko 800 tisuća kuna, što je ustvari 50% novca za tu namjenu. Trebalo je puno strpljenja i živaca za ovo, ali, eto, na kraju smo uspjeli", kazao nam je Ivo.

Planira se otvaranje kušaone ulja

Njegov cilj je također i okretanje turizmu, jer se impozantan objekt nalazi neposredno uz državnu cestu Sućuraj - Hvar, pa planira otvoriti kušaonicu ulja i drugih otočnih proizvoda, dovoditi grupe turista na branje i preradu maslina. Samo njegova obitelj brine o 400 do 450 stabala, a s obzirom na brojnost maslinara i uljara na Plamama sve više razmišlja i o cestama maslinova ulja, poput onih u Istri ili na Kvarneru.

"Sada smo ovdje prvi preradili posljednjih 530 kilograma naših maslina i dobili 65 litara ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ivo nam je obiteljski prijatelj, a od sada očito i poslovni partner, jer smo trenutno u proceduri dobivanja ekološke markice, a upravo ovakva postrojenja su idealna za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, što potrošači zbog vlastitog zdravlja sve više traže ne samo kod nas, nego i u inozemstvu", rekla je Eva Marija Ćurin, maslinarka iz obližnjeg Gdinja.

Maslinarski kraj Bogomolja

"Otvaranje nove uljare u Bogomolju automatski olakšava posao brojnim maslinarima, osobito onima starije životne dobi, koji su do sada masline znali prerađivati u Sućurju, Zastražišćima ili drugim mjestima. Ovo je postrojenje moderno, kvalitetnije, čisto, hladna presa do 26 stupnjeva u II faze i može preraditi 1.500 kilograma za sat. Osim toga, ovaj kraj oko Bogomolja je maslinarski, cijeli istočni dio škoja je puno bogatiji maslinicima nego područja oko Jelse, Staroga Grada i Hvara, pa stoga i zbog toga ima sjajnu perspektivu", kazao nam je Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe, zadužen za otok Hvar.

Autor: M. Crnčević, Foto: Nedjeljko Musulin


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ivo Radojković Uljara Bogomolje Kušaona ulja Turizam Prerada maslina Eva Marija Ćurin Maslinovo ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]