Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara
  • 01.12.2015. 10:15

Bogomoljani dobili novu uljaru

Otvaranje nove uljare u Bogomolju automatski olakšava posao brojnim maslinarima, osobito onima starije životne dobi, koji su do sada masline znali prerađivati u Sućurju, Zastražišćima ili drugim mjestima.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 556
  • 9
  • 0

Premda Bogomoljani imaju svoju vrlo staru uljaru, koja je i dandanas u funkciji, sada su zaslugom svog sumještanina Iva Radojkovića, povratnika iz Zagreba, dobili novo postrojenje za preradu maslina Pieralisi.

Time se ostvario njegov mladenački san, a s druge svojim vlastitim primjerom poziva mlade ljude da učine ponešto što mogu da bi napokon zaustavili depopulaciju i izumiranje sela na istočnom dijelu otoka Hvara. "Uljaru otvaramo uz pomoć Europske unije, dobili smo nepovratno oko 800 tisuća kuna, što je ustvari 50% novca za tu namjenu. Trebalo je puno strpljenja i živaca za ovo, ali, eto, na kraju smo uspjeli", kazao nam je Ivo.

Planira se otvaranje kušaone ulja

Njegov cilj je također i okretanje turizmu, jer se impozantan objekt nalazi neposredno uz državnu cestu Sućuraj - Hvar, pa planira otvoriti kušaonicu ulja i drugih otočnih proizvoda, dovoditi grupe turista na branje i preradu maslina. Samo njegova obitelj brine o 400 do 450 stabala, a s obzirom na brojnost maslinara i uljara na Plamama sve više razmišlja i o cestama maslinova ulja, poput onih u Istri ili na Kvarneru.

"Sada smo ovdje prvi preradili posljednjih 530 kilograma naših maslina i dobili 65 litara ekstra djevičanskog maslinova ulja. Ivo nam je obiteljski prijatelj, a od sada očito i poslovni partner, jer smo trenutno u proceduri dobivanja ekološke markice, a upravo ovakva postrojenja su idealna za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, što potrošači zbog vlastitog zdravlja sve više traže ne samo kod nas, nego i u inozemstvu", rekla je Eva Marija Ćurin, maslinarka iz obližnjeg Gdinja.

Maslinarski kraj Bogomolja

"Otvaranje nove uljare u Bogomolju automatski olakšava posao brojnim maslinarima, osobito onima starije životne dobi, koji su do sada masline znali prerađivati u Sućurju, Zastražišćima ili drugim mjestima. Ovo je postrojenje moderno, kvalitetnije, čisto, hladna presa do 26 stupnjeva u II faze i može preraditi 1.500 kilograma za sat. Osim toga, ovaj kraj oko Bogomolja je maslinarski, cijeli istočni dio škoja je puno bogatiji maslinicima nego područja oko Jelse, Staroga Grada i Hvara, pa stoga i zbog toga ima sjajnu perspektivu", kazao nam je Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe, zadužen za otok Hvar.

Autor: M. Crnčević, Foto: Nedjeljko Musulin


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ivo Radojković Uljara Bogomolje Kušaona ulja Turizam Prerada maslina Eva Marija Ćurin Maslinovo ulje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]