Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 27.02.2021. 08:00

Bit će toplije, ali bure i mraz mogu zagorčati život maslinarima

Što se tiče ožujka i dalje se predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, osobito na srednjem i južnom Jadranu, kaže prognostičar Maslinara, Lovro Kalin.

Foto: Renata Prusina
  • 238
  • 102
  • 0

Prognostičar Maslinara, Lovro Kalin najavljuje topao kraj veljače i ožujak, upozoravajući ipak na marčane bure i mraz. 

"Maslinari znaju da su u zimskome razdoblju veliki neprijatelji masline bura i hladnoća. Prošla sezona nije bila tako ekstremna kao neke ranije, pa ipak je bilo znatnih oscilacija temperature. Slično se dogodilo i ove zime“, kaže Kalin.

Statistika pak govori da su temperaturne anomalije u maslinarskom uzgojnom području uglavnom pozitivne, što znači da je u cjelini uzevši osobito u prosincu, ali i u siječnju bilo toplije od prosjeka. Ipak, dodaje prognostičar takva statistika "sakriva“ u sebi razdoblja toplog, ali i prilično hladnog vremena, kakvog smo imali u nekoliko navrata u dosadašnjem tijeku zime. 

Rekord s oborinama u Pazinu

Što se tiče oborine, pojašnjava, nje je u prosincu bilo znatno više od uobičajene količine i to naročito u Dalmaciji gdje je bilo ekstremno kišovito.

Tako je u Dubrovniku palo 216 mm, na Hvaru 252, u Pločama 262, a u Makarskoj čak 347. No rekorder je ipak pao na sjevernom Jadranu, a u Pazinu su izmjerena čak 354 mm oborine. 

Razmjerno kišovito vrijeme uz ipak znatno manje količine nastavilo se i u siječnju. Također, osim kiše bilo je i naleta snijega i to ne samo duž obale, nego čak i na srednjodalmatinskim otocima. Veljača je nakon snijega donijela iznadprosječne temperature za ovo doba godine, a Kalin je prognozirao i što nas očekuje u idućem razdoblju.

"Što se tiče ožujka i dalje se predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, osobito na srednjem i južnom Jadranu. Dodajmo na kraju da se kao i u ranijim prognozama  i u nastavku proljeća, pa i tijekom ljeta, očekuje nastavak iznadprosječno toplog vremena. I to u svim mjesecima“, piše Maslinar.

Što se tiče oborina, idući mjesec Kalin prognozira nešto kišovitiji od prosjeka, a potom se u nastavku proljeća pa i tijekom ljeta očekuju uglavnom uobičajene oborinske prilike.

Sve u svemu, prognoza ugrubo ne izgleda naročito ekstremno, no kao i dosad vjerojatno će ipak biti kraćih razdoblja s jačim odstupanjima. U ovom dijelu godine svakako treba pripaziti na pojavu mraza te na epizode olujne i orkanske bure koja može dodatno zagorčati život maslinarima.

"U tom pogledu maslinarima svakako savjetujem da prate redovnu vremensku prognozu, u kojoj se s velikom pouzdanošću prognoziraju navedeni elementi“, poručuje ovaj prognostičar.


Tagovi

Maslinar Lovro Kalin Vremenska prognoza Ožujak


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner