Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šipka
  • 18.08.2018. 15:00

Berba šipka na OPG Zelenika: Lani smo ubrali više od tonu, ove bi se godine količina mogla udvostručiti

Od ubranog šipka Antonija Zelenika spravit će čaj, sok, marmelade, ali i ekološki pekmez.

Foto: Dražen Krstanović
  • 1.939
  • 206
  • 0

Ovih dana na površinama Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zelenika u Velikoj intenzivno se radi jer se beru plodovi s njihovih ekoloških plantaža. Najveći posao bila je berba šipka kojega su prije desetak godina zasadili na pola hektara.

"Imam zasađenog šipka 1.200 grmova na pola hektara površine. Prošle godine smo ubrali nešto više od tonu šipka. Ove bi se godine količina mogla udvostručiti. Bila je kišna godina pa smo morali više puta tretirati šipak, a to radimo isključivo propolisom jer je to eko uzgoj. Šest puta smo tretirali šipak i uspjeli smo spasiti kvalitetu. Zbog nedostatka radne snage šipak beremo strojno. Drugu godinu beremo šipak strojno. I ove nam godine strojno branje obavlja OPG Bogadi iz Našica koji su dopremili stroj koji se priključuje na traktor, a osim šipka on bere aroniju, kupinu i malinu dakako pod uvjetom da su to grmovi što znači da biljke ne mogu biti na žici", kaže nam Antonija Zelenika kojoj je u ovom pomogao OPG Zorice Tandara, poznate vinarke  iz Kutjeva davši traktor s traktoristom Ivanom Jambrečinom! 

Čaj, sok, marmelade i eko pekmez

Veliki je posao prebrati svaki šipak i odvojiti onaj koji nije za daljnju upotrebu. Šipak koristi za proizvodnju čaja te poznatih i slasnih marmelada. Oko 500 kilograma osušit će na prirodan način i samljeti kako bi se koristio za čaj, a ostatak će iskoristiti za spravljanje soka i ekološkog pekmeza izuzetno traženih na tržištu ponajviše Jadrana.

"Dio šipka prodajem i kao poluproizvod tj. masu dijelom kuhanu koju ljudi uzimaju, te sami dokuhaju i spremaju u staklenke", nastavlja Antonija i dodaje da ekološke proizvode prodaje na sajmovima, prodavaonicama zdrave hrane i suvenirnicama!

Antonija Zelenika: Na nekim grmovima šipka će biti četiri puta više nego inače

Šipak sušim tri dana u idealnim uvjetima i kao takvog priprema za čaj. Kada prebere šipak preostale količine idu u hladnjaču na temperaturu -2 stupnja i onda će ga pripremati za proizvodnju marmelade.

"Budući da su ove godine veće količine imam u planu proizvest masu i kao takav proizvod prodavati koji se traži na tržište. Bazirat ću se na tržnice u okolici gdje ću poluproizvod prodavati što traže kupci i onda oni sami dovrše proizvodnju marmelade po svom ukusu", pojašnjava Antonija dodajući kako je to za kupce isplativo.

Džem od ružinih latica

OPG Zelenika uz proizvodnju šipka uzgaja još aroniju koje imaju 200 grmova. Aronija je također dobro urodila i od nje radi džem i sok. Na svojim površinama ima i 20 stabala bazge od čijih bobica radi džem, stotinu sadnica kupine čiji urod također ide u džem, te 80 stabala jabuka od kojih rade pekmez uz dodatak cimeta itd.

"U lipnju sam spravljala džem od ružinih latica koji je u potpuno rasprodan na Jadranu jer su turistima naši proizvodi izuzetno zanimljivi zbog ekološkog pristupa uzgoju i spravljanja na starinski način", zaključila je Antonija Zelenika koja je tijekom berbe imala pomoć nekoliko susjeda, piše pozega-eu.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

OPG Zelenika Antonija Zelenika Šipak Berba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]