Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko džemovi
  • 02.06.2018. 07:30

Antonija Zelenika: Na nekim grmovima šipka će biti četiri puta više nego inače

Prije osam godina Antonija Zelenika iz Velike posadila je oko 1.500 grmova ove biljke, koji dosežu i do tri metra visine. Od brojnih marmelada i pekmeza koje Antonija radi, ističe se i ekstra džem od ružinih latica.

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.062
  • 200
  • 0

Šipak je proglašen super junakom među voćkama i našao se u središtu pozornosti zbog svog utjecaja na zdravlje. Prije osam godina Antonija Zelenika iz Velike posadila je oko 1.500 grmova ove biljke, koji dosežu i do tri metra visine. Prema njezinim riječima godina za ovu voćnu vrstu, prema plodovima koji se polako naziru, bit će iznimno povoljna.       

"Ove godine je na nekim grmovima čak četiri puta više plodova. Velik je plus što nije bilo mraza. Ove godine bi mogli poduplati urod, povećati proizvodnju i proširiti asortiman", rekla je Antonija Zelenika. 

U proljeće se nakon pojave listova otvaraju ružine latice. Naša sugovornica ovih dana posvetit će se njihovoj berbi i iskoristiti ih za finalizaciju proizvoda ekstra džem od ružinih latica. 

"Na svojih hektar i pol ne želim nikakve pesticide"

Budući da je naša sugovornica u potpunosti posvećena ekološkoj proizvodnji, uzgoj ograničava upotrebu običnih zaštitnih sredstva, ali priznaje da je danas, u usporedbi prije pet godina, situacija kudikamo lakša. 

"Sad je na tržištu iz Europe došlo puno novih proizvoda za zaštitu bilja. Ja već dugo vremena štitim biljke od bolesti propolisom, najčešće poslije kiše. Puno se radi ručno, tu je kosidba, okopavanje, ali ja na svojih hektar i pol ne želim nikakve otrove i pesticide", ističe Antonija.

Nasad je potrebno redovito kositi, ali Zelenika to radi na poseban način kako bi se iskoristilo sve što priroda pruža.

"Na mom imanju ima puno samoniklog bilja. Bazgin cvijet iskoristimo i napravimo sok od njega, koprivu oberemo za čajeve, a nakon toga zalijevam sav ovaj vrt s gnojnicom od koprive. Sve što nikne ovdje pokupim za čajeve. Nakon toga obavljam kosidbu da pčele pokupe što više cvijeta", pojašnjava Antonija. 

Nema dovoljno radnika pa iznajmili stroj za berbu

Do prošle godine, jesenska berba šipka u ovom nasadu odrađivala se ručno, ali kao i u mnogim drugim granama poljoprivrede, nedostaje radne snage. 

"Prošle smo godine prvi puta iznajmili stroj od čovjeka koji se bavi aronijom te ima stroj koji može brati šipak i to me spasilo. Nadam se da će tako biti i ove godine jer jednostavno nema radnika. Stroj će spasiti moju berbu u jesen", otkriva Antonija.

Najzahtjevnije je napraviti pekmez od šipka

Od brojnih marmelada i pekmeza koje Antonija radi, priznaje da je najzahtjevniji onaj od šipka, jer zahtjeva berbu, kuhanje, pasiranje te završno kuhanje. 

"Šest do sedam radnji je potrebno da dođete do pekmeza od šipka. Proizvodnja drugih marmelada je puno lakša, primjerice kupina se samo brzinski skuha. Oko ružinih latica je puno posla, najviše oko berbe, a zatim se mora isti dan preraditi jer latice ne smiju potamniti. Svaka voćka je različita", ističe Zelenika. 

U planovima za budućnost je i sadnja 500 grmova ruže jakog mirisa porijeklom iz Turske. 

"Ova ruža ima "milijun" latica, intenzivno je jakog mirisa, a u Turskoj se koristi za rahatluk, sokove i likere. Dosta je tražena diljem svijeta, ali kod nas u Slavoniji je nepoznanica. Ja sam ju dobila iz Dalmacije, ali inače je Turci proizvode na velikim površinama", otkriva Antonija. 

Ovakvim načinom isplate poticaja ne može se napredovati

Za hektar i pol površine u ekološkom uzgoju, naša sugovornica godišnje dobije oko osam tisuća kuna poticaja. "S poticajem možete pokriti neke troškove, ali ne isplaćuje se redovno nego u malim ratama, po 500 ili 600 kuna. Mislim da to nije dobro, jer na takva način ne možete napredovati", smatra Zelenika. 

Ali unatoč svim poteškoćama i ogromnoj količini posla, Antonija priznaje da posao u poljoprivredi ne bi mijenjala nizašto. 

"Sretna što sam posadila ovu plantažu, jer sam se našla u 40-im godinama bez posla, a ovdje sam si našla svu ljubav. Posadila sam biljku koju gotovo nitko u Hrvatskoj nije posadio".


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Eko džem Šipak Marmelada Ružine latice Ekološka proizvodnja Čaj


Partner