Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zdenko Došen
  • 23.07.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Oljasi, Požega

Berba ranih sorti šljiva na OPG-u Došen: snijeg, hladnoća i tuča prepolovile urod

Prema iskustvu koje imamo ovo je zaista jako loš urod. Od Kalifornijske plave mi imamo na stablu po desetak šljiva, ne kilograma, nego doslovno desetak šljiva. Na 80 stabala nećemo imati niti 80 kilograma. Stanley je, pogotovo u ovom mlađem dijelu, na otprilike 50% rodnosti, kaže Zdenko Došen.

Foto: Youtube/screenshot 
  • 603
  • 26
  • 0

Članovi obitelji Došen iz Požege, u svom voćnjaku u mjestu Oljasi, na površini nešto manjoj od tri hektara, ovih dana beru sorte Čačanska ljepotica, Čačanska rana, Čačanska najbolja, Kalifornijska plava i Stanley šljiva.  

"Čačanska ljepotica i Stanley pokazale su nam se kao dvije najzahvalnije sorte. Ljepotica dolazi relativno rano, postiže dobru cijenu, ima dobar urod, kvalitetna je i postojana. Imate šljive koje jako brzo trunu, ova nije takva. Možete ju nekoliko dana brati, u hladnjaku može biti dugo tako da je i za kupce jako zanimljiva“, kaže Zdenko Došen.

Ekološki uzgoj, a ove godine solidan urod

Posljednjih godina, u ovom voćnjaku grane su se savijale do zemlje od težine mnogobrojnih plodova, no ove, 2020. to baš i nije tako.

"Prema iskustvu koje imamo ovo je zaista jako loš urod. Od Kalifornijske plave mi imamo na stablu po desetak šljiva, ne kilograma, nego doslovno desetak šljiva. Na 80 stabala nećemo imati niti 80 kilograma. Stanley je, pogotovo u ovom mlađem dijelu, na otprilike 50% rodnosti.

Stanley je šljiva za sve namjene

Čačanska najbolja je također podbacila i ako bude 20% od onoga što ona inače zna dati, mi ćemo biti zadovoljni. To se dogodilo jer je padao snijeg krajem ožujka dok je šljiva bila u punom cvijetu. Nakon toga smo imali još dva hladnija razdoblja i sada unatrag deset dana je bila tuča“, prepričava Ljubica, Zdenkova supruga.

Priznaju i da s obzirom na to da je njihova proizvodnja šljiva isključivo ekološka, urod je zadovoljavajuć.

"Smatram da je ovo solidan urod za ekološku proizvodnju i na kraju sam zadovoljan. Dosta dobra je cijena. Nažalost, kako kažu na tržištu, nisu svi te sreće da imaju šljive i vjerojatno je iz tog razloga dobra cijena. Prijašnjih godina je išla od dvije i pol do tri i pol kune.

Ove godine je dogovoreno pet i pol kuna. Vjerujem da će nekakav manji pad biti, ali naš kupac je jedan domaći trgovački lanac, koji povezuje zeleno-plavo. Kako najavljuju nećemo ići na nikakve akcijske cijene jer je na tržištu nema“, otkriva Zdenko.

Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

Prema njegovim riječima, Čačanska ljepotica i Stanley najtraženije su sorte šljiva na tržištu. "Stanley ima dosta široku primjenu na tržištu. Ona je pogodna za pečenje rakije i za pravljenje pekmeza. Isto tako ostavlja dosta suhe tvari tako da je pogodna i za sušenje. To je dosta zahvalna šljiva.“

Problema sa skladištenjem, štetnicima i navodnjavanjem nemaju

Brojni voćari imaju problem sa skladištenjem plodova, ali kod obitelji Došen to nije slučaj. 

"Večeras beremo šljive, sutra u 7 ujutro je istovar. Svi vapimo za hladnjačom, međutim nisam baš razočaran što ju nemamo, pogotovo u vrijeme kada svima urodi šljiva, kada je cijena niska. Manipulativni troškovi su veliki, hladnjača košta, utovar istovar pretovar, imate tu milijun stvari i to sve košta, sve ima svoju cijenu. Dakle, meni je ovo najbolje, beremo je sad sutra ujutro ona ide do kupca i gotovo“, naglašava sugovornik.

Primijenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih uši

Dodaje i kako potrebe za navodnjavanjem također nije bilo. "Bio sam u razmišljanju da stavim cisternu za navodnjavanje. Nisam agronom pa to laički promatram, ali sam odustao jer u vrijeme kad puni plod ima dovoljno vlage, dovoljno kiše bude, tako da ne vidim potrebu. Kada dođu suše sada u srpnju i kolovozu, šljiva je obrana i gotovo.“

Isto tako poteškoća s bolestima i štetnicima u ovom voćnjaku nije bilo.

"I prije ekološkog uzgoja smo jako malo tretirali tu šljivu. Ovdje su očito mikroklimatski uvjeti jako povoljni. Mislim da neki ljudi griješe kada orezuju voćnjake pa se grane ostavljaju u voćnjaku i malčiraju. Kod mene toga nema, sve koje se orežu nosimo van i spaljujemo. One mogu biti izvor bolesti, a kod nas je to eliminirano potpuno“, zaključuje Došen.

Više o temi možete pogledati u videu:


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Došen Ekološki Čačanska ljepotica Stanley Mraz Urod Navodnjavanje Bolesti Prodaja


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner