Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške
  • 21.09.2020. 15:00

Berba krušaka u većini zemalja gotova - mraz i kiša smanjili prinose

Zemlje poput Nizozemske, Belgije i Francuske zabilježile su istu ili veću proizvodnju krušaka, dok su one južnije izvijestile o njezinu padu.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 246
  • 19
  • 0

Berba krušaka ili je pred završetkom ili već završena, a prema predviđanjima, proizvodnja u Europi je već sada veća za 12% u odnosu na prošlu godinu. No i dalje ostaje 4% ispod četverogodišnjeg prosjeka, u razdoblju između 2015. i 2018. godine.

Zemlje poput Nizozemske, Belgije i Francuske zabilježile su istu ili veću proizvodnju, dok su one južnije izvijestile o njezinu padu, piše FreshPlaza.

U Nizozemskoj i Belgiji berba već gotova

U Nizozemskoj su kruške već u skladištima. Količine su u skladu s prethodnim procjenama, a u nekim dijelovima zabilježeni su veći prinosi, najčešće tamo gdje su obrane do kraja kolovoza. 

Što se tiče tržišta, ono se trenutno nalazi pod pritiskom, a cijene ovoga voća neprestano padaju. No, trgovci vjeruju kako će se situacija ubrzo stabilizirati. 

Vremenske neprilike pomutile i tržište šljiva: Neke zemlje krenule i u raniju berbu

Većina belgijskih krušaka također je pobrana unatoč mjerama protiv korone koje su uzgajivači bili prisiljeni provoditi. Voćari i trgovci zadovoljni su kvalitetom, zahvaljujući većem razdoblju sunčanih sati, u odnosu na prošlu godinu. 

U Italiji proizvodnja veća za 12%  

Prema prognozama OECD-a, u Italiji, jednoj od najvećih proizvođača ovoga voća, proizvodnja bi trebala iznositi 2.199.000 tona što je porast od 12% u odnosu na 2019. koja je bila dosta loša. Međutim, proizvodnja je i dalje manja (za 4%) od četverogodišnjeg prosjeka.

Glavni razlog su ozbiljna oštećenja na plodovima uzrokovana proljetnim mrazevima, kišom tijekom cvatnje i tučom u vrijeme razvoja ploda. 

Međutim, trgovci smatraju da je mjesec studeni taj koji će dati prve prave odgovore u vezi s najprodavanijima, Abate čija je proizvodnja prema prvim procjenama manja za 35% u odnosu na 2018. Što se tiče preostalih sorti, berba i prodaja sorte Carmen su završeni, većina serija Santa Marije je uskladištena dok je Williams dobrog izgleda i prinosa te je u skladu s razdobljem između 2016. i 2018. 

Danko Radičević: Zbog mraza ćemo imati deseterostruko manji prinos krušaka

Kada je riječ o Njemačkoj, Italija dominira opskrbom na veleprodajnom tržištu Santa Marijom, a Abate Fetel također se proširio posljednjih tjedana. Što se tiče domaćeg uzgoja, vrijedi spomenuti snažno širenje sorte Xenia. Dok je u 2018. ubrano oko 1.400 tona, u 2019. ukupna berba dosegla je 2.500 tona. 

Pad proizvodnje u Španjolskoj

Španjolska i Portugal zabilježile su pad proizvodnje kao rezultat klimatskih i okolišnih promjena.

Prve ovogodišnje kruške sorte Limonera na španjolska su tržišta došla krajem 8. mjeseca, a Blanquilla se na policama pojavila oko 15. rujna.

Sezona je započela otprilike u isto vrijeme kao i prošle godine. Zbog jakih pljuskova zabilježenih u proljeće, ovogodišnja će proizvodnja pasti između 4-5%, ovisno o sorti i uzgojnom području. Očekuje se količina od oko 300.000 tona.

Opasnost u berbi voća: Što kod uboda osa, pčela i stršljena te kako ih izbjeći?

Međutim, sektor očekuje da će se potražnja znatno povećati od trećeg tjedna rujna, jer je sezona koštičavog voća završila dva tjedna ranije zbog značajnog pada ponude.

Ostatak svijeta

U Sjedinjenim državama zabilježen je blagi porast udjela ekološki uzgojenih krušaka dok su u Južnoj Africi izgledi za novu sezonu pozitivni zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima. Kina je zabilježila manju proizvodnju, a sorte Crown je manje za 70%.

U Australiji su po prvi puta posadili sortu QTee, novu aromatičnu crvenu krušku koja je podrijetlom iz Norveške. Prema najnovijim podacima tvrtke Hort Innovation ukupna količina manja je za 4% i iznosi 114.496 tona. Izvoz se također smanjio za 26% u količinskom smislu i za 16% u vrijednosnom. Čak 34% od ukupne ovogodišnje proizvodnje otišlo je na preradu. 


Tagovi

Kruške Proizvodnja Prinosi Berba Italija Španjolska Mraz Kiša Tržište Cijena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?