Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba krušaka
  • 14.08.2017. 09:00

Belgijske kruške će biti manje i dozrijeti ranije

Kruške su manje zbog vremenskih neprilika, ali će zbog obilja sunca dozrijeti ranije i biti slađe.

Foto: Pixabay/Tante Tati
  • 790
  • 159
  • 0

Kruške će se ove godine, u odnosu na prethodne godine, ubirati ranije. Okus krušaka bi trebao biti dobar jer su imale obilje sunca, tako da je sadržaj šećera - odlučujući faktor za okus - dobar. Ipak, kruške još uvijek pokazuju posljedice mraza u travnju, suše u svibnju, a prethodni im i suh kolovoz. Zbog toga će kruške biti općenito slabije i izduženije, ali srećom, njihov će okus i dalje biti dobar, tvrde u belgijskoj kompaniji pcfruit.

Poboljšane tehnike uzgoja

Prije otprilike 20 godina, kruške su bile manje, a budući da su tehnike uzgoja znatno poboljšane, svake godine dozrijevaju sve veće kruške. Ipak, ove godine, kao posljedica vremenskih prilika, kruške će ostati manje, navodi freshplaza.

Dany Bylemans, generalni direktor pcfruit kaže da se procjenjuje da će kruške ove godine biti pet milimetara manje, u usporedbi s prethodnim godinama.

"U posljednjih nekoliko tjedana uzgajivači su sa stabla uklanjali plodove koji su premali, ali to nije dovoljno za postizanje dobre veličine voća", kažu u kompaniji.

Berba već u kolovozu

Očekuje se da će berba krenuti već od 20. do 24. kolovoza, a u kompaniji se nadaju da će datum branja ipak biti nešto kasniji, tako da kruške dobiju u veličini. Inače, kruške mogu rasti po tri milimetra u tjednu, a berba počinje u prvom tjednu rujna.

U svakom slučaju, voćari će osjetiti financijske posljedice zbog niže cijene za manje kruške, kruške različitih oblika, dodatni rad i druge aktivnosti. No, zahvaljujući visokom sadržaju šećera i dalje se očekuje da će "kruške 2017" biti vrlo ukusne.

Foto: Pixabay/Tante Tati


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.